Svet
59 ogledov

Uradno odprtje ambasade ZDA na Kubi

Kuba, Havana
1/6
EPA/Alejandro Ernesto
Ameriški državni sekretar ZDA John Kerry je danes na Kubi dvignil ameriško zastavo, a tudi tako simbolno dejanje ni ostalo brez zapletov. Castro: Zaradi blokade bi nam morali vrniti milijone.

Po letih blokade in ponovnem odprtju ambasade Združenih držav Amerike na Kubi 20. julija je danes slovesni dvig zastave opravil še državni sekretar ZDA John Kerry. To je sicer prvi ameriški uradni obisk v Havani po pol stoletja sovražnosti med državama.

"Najlepša hvala vsem, ki ste se nam pridružili ob tem zares zgodovinskem dogodku, ko se pripravljamo na dvig zastave ... Ta simbolizira ponovno vzpostavitev diplomatskih stikov po 54 letih," je pred dvigom zastave povedal Kerry, ki je dodal, da je zdaj čas, da državi spoznata druga drugo. "Kot dva človeka, ki nista več sovražnika ali rivala, ampak soseda."

Dvig ameriške zastave na Kubi | Avtor: Department of State Department of State
John Kerry | Avtor: EPA/Alejandro Ernesto EPA/Alejandro Ernesto

Pozabili na izseljence

A tudi tako simbolično dejanje, kot je dvig zastave, ni ostalo brez zapletov. Američani na dogodek namreč niso povabili predstavnikov več kot dvomilijonske kubanske skupnosti v ZDA, ki se je pred kubanskim režimom in v iskanju boljše prihodnosti zatekla v ZDA. Washington je sicer navedel, da gre le za uradno državniško zadevo. 

Castro: Zaradi blokade bi nam morali vrniti milijone

Zato gre sklepati, da bo odprava ekonomske blokade, ki so jo ZDA vpeljale leta 1962, tri leta potem, ko je Fidel Castro strmoglavil proameriški režim na Kubi, povzročila še nemalo preglavic. Vračilo svojega podržavljenega premoženja tako zahtevajo kubanski migranti v ZDA.Prav tako pa bodo pri vračilu vztrajale tudi ZDA in Kuba. Nekdanji predsednik Kube Fidel Castro je tako ob praznovanju svojega 89. rojstnega dne zapisal, da ZDA Kubi zaradi trgovinskega embarga dolgujejo več milijonov.

Da so zamere zaradi trgovinskega embarga še vedno žive, izkazujejo tudi posamezni plakati, ki so jih izobesili v Havani pred današnji slavnostnim izobešenje. Na enem je tako zapisano, da je blokada pravzaprav največji genocid v zgodovine.

Trgovinski embargo ZDA je kljub ponovni vzpostavitvi diplomatskih stikov še vedno v veljavi, sprostitev se zaenkrat obeta le na področju turizma.

Kuba, Havana | Avtor: EPA/Alejandro Ernesto EPA/Alejandro Ernesto

 

Komentarjev 3
  • mph 17:54 14.avgust 2015.

    Se pravzaprav povsem strinjam, da blokada pravzaprav en od največjih terorističnih napadov na neko državo. Pač delujoči socializem ali komunizem nista smela obstajati, bi bila preveč za kapitalistično gol.zen.

  • Žvižgač 16:19 14.avgust 2015.

    Tam vsaj vedo, da imajo senilnega starčka, ki dela burke, ma pri nas so taki dosti mlajši na oblasi, ali kar naj bi to pomenilo, ker tukaj nima več nihče oblasti, ampak interesna področja na račun šišanih ovc..

  • Avatar praufo
    praufo 13:32 14.avgust 2015.

    Burleska!