Svet
21516 ogledov

Putin ponižan: Ruska vojska se mora umakniti

vojna, Ukrajina, ruska vojska, Rusija Profimedia vojna, Ukrajina, ruska vojska, Rusija
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je izdal ukaz o umiku ruske vojske iz ukrajinskega mesta Herson.

Herson je edina regionalna prestolnica, ki so jo Rusi zavzeli od začetka invazije februarja letos.

Ruski poveljnik v Ukrajini, general Sergej Surovikin, je dejal, da mesta ni več mogoče oskrbovati. Umik pomeni, da se bodo ruske sile v celoti umaknile z zahodnega brega reke Dneper.

To je velik udarec za Rusijo, ki se v tem trenutku sooča z ukrajinsko protiofenzivo.

"V teh okoliščinah je najbolj smiselna možnost organizirati obrambo vzdolž črte ob reki Dneper," je dejal general Surovikin na srečanju ruskih vojaških voditeljev.

ruska vojska, Ukrajina | Avtor: Profimedia ruska vojska, Ukrajina Profimedia

Ukaz je prišel kmalu po tem, ko se je v javnosti razširila novica, da je Kirill Stremusov umrl v prometni nesreči.

Stremusov je bil vodja ruskih separatističnih oblasti ukrajinske regije Herson. Okoliščine domnevne nesreče še niso znane. Vodja od Rusije anektiranega Krima Sergej Aksjonov je ob objavi novice pokojnega označil za "pravega borca" in "ruskega patriota".

"Umrl je Kiril Sergejevič Stremusov," je sporočil Aksjonov in to označil za "veliko tragedijo" in "nepopravljivo izgubo". Vzroka smrti pri tem ni navedel.

Smrt je potrdil vršilec dolžnosti guvernerja regije Herson Vladimir Saldo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Zelo težko mi je povedati, da je danes umrl Kiril Stremusov. Umrl je na ozemlju regije Herson med vožnjo z avtomobilom. Zgodila se je prometna nesreča. Večkrat je obiskal frontno črto in pregledoval območja v zaledju," je na Telegramu zapisal Saldo.

Dodal je, da je bil 45-letni Stremusov oče petih otrok, šesti pa naj bi se mu kmalu rodil, in zagotovil, da bodo za njih poskrbeli.

"Delal je brez orožja. Deloval je z besedami in sposobnostjo izražanja," besede Salda povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Stremusov je bil eden najvišje rangiranih predstavnikov proruskih sil v Ukrajini. V zadnjem času je redno komentiral obsežne evakuacije, ki potekajo v Hersonu zaradi napredovanja ukrajinske vojske. Po poročanju ruskih medijev se je rodil leta 1976 v regiji Doneck. 28. septembra letos je prejel rusko državljanstvo.

Komentarjev 106
  • Idioti 08:56 12.november 2022.

    Če pogledate posnetke UA "osvoboditve " mesta , lahko točno razumete, zakaj so se umaknili ! Ni jim v interesu hraniti 200.000 UA. v Hersonu , obenem imajo pa Herson na muhi in za talca vsaki UA provokaciji ! Važno ...prikaži več je da na severu počasi ampak redno napredujemo ! Ko pride pa zima , me pa zanma kdo bo pariral Sibircem ! Ko bo padel Kijev , bo pa tudi Herson sam od sebe !

  • jozicamurn 01:40 12.november 2022.

    Tega s strani Rusov ne razumem in ne bom razumela, mož je bolj vojni analitik, ki je služil vojsko in pravi, da mu je čudno, da že osvojeno ozemlje kar tako predajo in da to ni dober znak? Pravi, da ...prikaži več nekaj hudo ne štima v RF ali pa je najverjetneje že padel nekakšen dogovor, katerega mi ne poznamo in da je to akt sodelovanja ali pa taktičen premik. V primeru taktičnega premika pa je to bolj ugodno za Ukrajince, saj je to geostrateški položaj za možne napade in vpade na ruske province še naprej.

  • Kmodri 14:57 10.november 2022.

    Kakšen nacimezem neki. Vsak bi se vprašal ali bi Zahod podprl načine? Njet!