Svet
12 ogledov

Ure in ure med trupli sopotnikov

Lampedusa EPA
Reševalne ekipe so ob obali italijanskega otoka Lampedusa našle 211 trupel migrantov z ladje, ki je prejšnji teden potonila na jugu otoka.

Z ladje, na kateri je potovalo okoli 500 imigrantov večinoma iz Eritreje in Somalije, se je rešilo le 155 preživelih. Reševalne ekipe so do zdaj iz morja potegnile 211 trupel, bojijo pa se, da bo število mrtvih naraslo na več kot 300.

Reševalna akcija je bila zaradi neprijaznih vremenskih razmer konec tedna prekinjena. Zjutraj so iskanje lahko nadaljevali, vendar pa je za popoldne napovedano novo poslabšanje vremena, kar lahko pomeni, da bodo morali iskanje prekiniti.

Med trupli sopotnikov


Preživeli so nastali v centru za migrante, ki je bil narejen za 250 ljudi, trenutno pa jih je tam kar 1.200. Pripovedujejo o grozljivi, ki so jo doživeli na morju.

"Morje nas je nosilo pet ur, uporabili smo trupla mrtvih kolegov. Nič ni hujšega od tega. Bilo je veliko otrok. Neka mama je imela štiri otroke, druga je bila z novorojenčkom – vsi izgubljeni na morju. Zaznamovan sem za vedno," je za CNN dejal 30-letni Germani Nagassi. 

Kritike, da se je italijanska obalna straža odzvala prepozno, potrjuje pričanje 18-letnega Hamida Mohammada. Trdi, da je italijanski čoln opazil, da so v nevarnosti, vendar niso naredili ničesar.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.