Svet
26 ogledov

Urgentno bodo pomagali mladim brezposelnim

Mariano Rajoy Reuters
Španska vlada je danes napovedala urgentne ukrepe za pomoč mladim brezposelnim..

Kot je pojasnil španski premier Mariano Rajoy, bodo za spodbujanje zaposlovanja mladih in odločanje mladih za samostojno poslovno pot namenili 3,5 milijarde evrov.

Potem ko je v Španiji leta 2008 prišlo do poka nepremičninskega balona, je stopnja brezposelnosti v državi do danes dosegla 26 odstotkov, med mladimi pod 25. letom pa je brezposelnost trenutno kar 55-odstotna.

Rajoy je v nagovoru poslovnežev in sindikalistov poudaril, da bodo temu trendu s skupnim bojem naredili konec. Po njegovih besedah bodo s štiriletnim programom pomagali več kot milijonu mladim.

In kakšen je načrt?

Načrt vključuje znižanje prispevkov za socialno varnost za podjetja, ki bodo zaposlovala mlajše od 30 let in starejše od 45 let, ter za samozaposlene.

Poleg tega je predviden ukrep investiranja v izobraževanje mladih, ki niso zaključili srednje šole, denimo nekvalificiranih brezposelnih, ki so delali v gradbenem sektorju.

Do ugodnosti bodo upravičeni tudi brezposelni, ki bodo opravljali določena avtorska dela. Med drugim bo mogoče pripadajoče nadomestilo za brezposelnost za več mesecev prejeti v enem kosu in ga investirati v novo podjetje.

Komentarjev 1
  • feferon 15:15 13.marec 2013.

    Naša vlada tudi! Študij se bo podražil. ker je ceneje živeti v mama hotelu...