Svet
5654 ogledov

Ušla iz 84. nadstropja: Slišala sem grozljive krike iz najhujše nočne more

Napad na WTC, fotografije policije
1/3
Žurnal24 main
Janice Brooks je britanski TV hiši Sky News razkrila, kako je po napadih 11. septembra pred dvajsetimi leti v New Yorku bežala iz enega od dvojčkov WTC.

Brooksova je 11. septembra ravno prispela v svojo pisarno južnega stolpa Svetovnega trgovinskega centra, ko je slišala silovit pok.

61-letnica, ki se je iz vzhodnega dela Londona v New York preselila le nekaj tednov pred tem, se je prestrašila, sodelavci pa so jo mirili, da gre le za glasna gradbena dela in da ji ni treba skrbeti.       

Brooksova, ki se je vrnila za svojo pisalno mizo in je nadaljevala z delom, tako sprva sploh ni vedela, da so teroristi Al Kajde v sosednjo stolpnico treščili z letalom družbe American Airlines.

Napad na WTC, fotografije policije | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Le nekaj minut za tem, ko je izvedela, kaj se dogaja, je tekla po stopnišču več kot 400 metrov visoke stolpnice, ko se je tudi vanjo zaletelo letalo. "Stolpnica se je stresla, skoraj sem padla, a se mi je uspelo zadržati na nogah," je povedala Brooksova za Sky News in nadaljevala: "Nenadoma sem zaslišala grozljiv krik, žensko, ki je kričala kot v nočni mori. Še vedno slišim te glasove. Pritekla je skozi vrata na stopnišče, oči je imela krvave."

Zgornji del stavbe je zajel ogenj, Brooksovi pa se je z nekaterimi ostalimi uslužbenci, ki so delali v WTC, uspelo prebiti na prostost. Pred stavbo sta jih pričakala kaos in uničenje. "Ko mi je uspelo pobegniti iz stavbe, sem zaslišala nenavadne zvoke. Kasneje so mi povedali, da so bili to zvoki ljudi, ki so skakali skozi okna in prileteli na tla."

Brooksova je napad preživela, 61 njenih sodelavcev pa je v južni stolpnici WTC umrlo.  

Napad na WTC, fotografije policije | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 1
  • LukaMB 15:01 12.september 2021.

    Bežala je od kreacije lastnih ZDA secret service služb.