Svet
15 ogledov

Ušlo več kot 500 zapornikov

Afganistanske oblasti točnega števila pobeglih zapornikov še niso sporočile. (Fo Žurnal24 main
Iz zapora v Kandaharju je ušlo več kot 500 zapornikov. Pobegnili so skozi tunel, ki so ga izkopali talibani.

Skrajneži so do zapora izkopali podzemni rov in tako omogočili več sto zapornikom pobeg. Tiskovni predstavnik province Zalmay Ayoubi je potrdil, da je "na stotine talibanov pobegnilo iz zapora".

Talibani navajajo, da je pobegnilo 541 zapornikov. "Mudžahedini so z južne strani začeli kopati 320 metrov dolg tunel do zapora – naloga, ki je bila končana v petih mesecih. Zaobšli smo sovražnikove kontrolne točke in glavno cesto Kandahar-Kabul, ki vodi naravnost do zapora za politične zapornike," so talibani zapisali v izjavi.

Tunel naj bi bil dokončan v nedeljo zvečer. V štirih urah in pol je tako skozenj pobegnilo več sto zapornikov. "Mudžahedini so nato zapornikom poslali vozila, s katerimi so jih odpeljali na varne lokacije," so še sporočili talibani.

Podobna akcija pred tremi leti
Današnji pobeg ni prvi, pri katerem so glavno vlogo odigrali talibani. Leta 2008 so ponoči razstrelili vhod v zapor in omogočili okoli tisoč zapornikom, da so odkorakali na svobodo.

Zapor sicer velja za enega najvarnejših v državi. Nahaja se na obrobju mesta Kandahar, v njem pa kazen med drugim prestaja veliko število zajetih skrajnežev.

Pobeg se je zgodil nekaj mesecev pred začetkom prenosa nadzora s tujih na domače varnostne sile. Prenos predstavlja začetek umika tujih vojakov iz države, ki bi se moral končati do konca leta 2014.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.