Svet
69 ogledov

Usmrtili so ga šele po 15 odmerkih

Smrtna kazen Profimedias
Na smrt obsojenemu zaporniku Josephu Woodu, ki je prejšnji teden v hudih mukah umrl v ZDA, so jih namesto ene injekcije vbrizgali kar 15.

To kažejo dokumenti, ki so jih včeraj objavili v zaporu v zvezni državi Arizona, kjer se je dogajala usmrtitev. Zaradi dveh umorov obsojeni Wood je umiral skoraj dve uri, v tem času pa se je boril s hudimi mukami in je hlastal za zrakom, so povedali novinarji, ki so se udeležili usmrtitve. 

Glavni tožilec Arizone je začasno prepovedal vse nadaljnje usmrtitve z novim smrtonosnim koktejlom, medtem ko tudi na zvezni ravni letijo hude kritike na kombinacijo sredstev, ki naj bi zapornikom prinesle milo smrt, a so se v preteklosti že večkrat izkazale za vprašljivo humane. 

Vplivni republikanski senator iz Arizone John McCain, ki smrtno kazen za določne primere kaznivih dejanj sicer podpira, je tako usmrtitev Wooda označil kot enakovredno mučenju, medtem ko je guverner države napovedal notranjo preiskavo v oddelku za izvajanje kazenskih sankcij. A preiskavi, ki bi jo izvajali kar ljudje znotraj te institucije, nasprotuje demokratski senator iz Arizone Ed Ableser, saj bi po njegovem morali izpeljati neodvisno preiskavo dogodkov. 

Kot poroča CNN, se mnenju Ablesarja pridružujeta tudi dva odvetnika, ki sicer nista povezana s primerom, a sta natančno preučila protokol izvedbe usmrtitve. Eden od njiju, Richard Dieter, opozarja, da bi morala biti usmrtitev humana in ustavna. Usmrtitev Wooda pa je šla v povsem napačno smer, saj po njegovem mnenju odgovorni niso sledili protokolu.

Joseph Wood | Avtor: EPA EPA
"Namesto da bi mu vbrizgali eno injekcijo in nato priznali, da pač ne deluje, so še kar nadaljevali z dodajanjem odmerkov." Protokol usmrtitve sicer ni javen, kar je po mnenju pravnikov eden od temeljnih problemov za to, da bi lahko neodvisni strokovnjaki preučili njegovo pravilnost in učinkovitost. 

S čim jih želijo ubiti?

Arizona za smrtonosni koktejl uporablja sestavino midazolam, ki kot anestetik blokira živčevje, in hidromorfon, ki deluje kot sredstvo proti bolečinam, v veliki količini pa v človeškem telesu ustavi dihanje in srce. Takšno kombinacijo v ZDA uporabljajo zadnji čas, ker so so evropski proizvajalci smrtonosnih sestavin ameriškim zaporom prepovedali uporabo njihovih učinkovin za potrebe izvajanja smrtne kazni. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.