Svet
144 ogledov

Usmrtitev s smrtonosno injekcijo bo v ZDA še vedno možna

Usmrtitev s smrtonosno injekcijo EPA
Ameriško vrhovno sodišče je odločilo, da pomirjevalo, ki ga zvezne države uporabljajo v sklopu smrtne injekcije, ne predstavlja "krute in nenavadne kazni".

Ameriško vrhovno sodišče je zavrnilo pritožnike, ki so trdili, da uporaba zdravila midalozam kot del smrtonosnega koktajla, ni primerna. Sodniki so v tesnem izidu 5 proti 4 tako odločili, da uporaba smrtonosne injekcije ni v nasprotju z osmim amandmajem ameriške ustave, ki prepoveduje "krute in nenavadne kazni".

Pritožbo zoper uporabo pomirjevala midazolam, ki ga uporablja več ameriških zveznih državah pri usmrtitvah, so vložili štirje obsojenci na smrt v ameriški zvezni državi Oklahoma, po nenavadno kruti usmrtitvi Claytona Locketta leta 2014 Lockett po visoki dozi midazolama ni padel v nezavest, ampak je bil ob injekciji kalijevega bromida in kalij klorida, ki sproži zastoj srca, pri polni zavesti. Obsojenec na smrt se je 40 minut zvijal in stokal, preden mu je zastalo srce.

Vprašljivo pričanje strokovnjaka

Kot smo že poročali, se je strokovnjak, ki je zagovarjala uporabo midazolama, Roswell Lee Evans pred sodiščem pričal, da zaporniki, ki pred usmrtitvijo dobijo visoko dozo sredstva "ne čutijo nobenih bolečin". Njegovo pričanje je med farmacevti v ZDA sprožilo val kritik, saj zdravnik sam pacientu še nikoli ni predpisal midalozama ali dal pacientu anestezije.

Sporno je tudi, da se Evans v svojem 300 strani obsegajočem poročilu sklicuje na spletno stran drugs.com. Skoraj 150 strani poročila je izpisov iz spletne strani, ki uporabnike opozarja, da "stran ni namenjena medinskim nasvetom, diagnozam ali zdravljenju".

Skupina šestnajstih profesorjev farmacije je v odprtem pismu sicer sodišče opozorila, da je midalozam znano kot sredstvo, ki samo ne more vzpostaviti popolne nezavesti človeka. "Midalozam ni primeren za anestezijo. Tudi v višjem odmerku bo človek čutil posledice druge in tretje injekcije," so zapisali nasprotniki sredstva v pismu.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:56 29.junij 2015.

    "ki prepoveduje "krute in nenavadne kazni"."Aja ? A usmrtitev pa ni kruta kazen? Dej dej ne nabiji. Pol sploh ne bi smel met usmrtitev oni.