Svet
1 ogledov

Usoda ERC še nejasna

Janša pričakuje, da se bo Hrvaška usklajevala z EU, Slovenijo in Italijo glede E Žurnal24 main
Hrvaška nadaljuje pogovore o uvedbi ekološko-ribolovne cone z Evropsko unijo, Italijo in Slovenijo. Odločitve o začetku izvajanja še ni.

Pogovori o polni uveljavitvi hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu med Hrvaško ter Italijo, Slovenijo in Evropsko komisijo potekajo, je danes za STA izjavil tiskovni predstavnik hrvaške vlade Ratko Maček. Maček ni ne zanikal ne potrdil možnosti, da bo Zagreb preložil odločitev sabora, po kateri namerava Hrvaška najkasneje 1. januarja 2008 začeti izvajati svoja pravila v ERC tudi za članice EU. " Pogovori potekajo. To je vse, kar lahko v tem trenutku povem," je dejal Maček.

Na srečanju slovenskega premierja Janeza Janše in njegovega italijanskega kolega Romana Prodija je beseda tekla tudi o reševanju vprašanja ERC. Zavzela sta se za skupno reševanje v sodelovanju med Italijo, Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo. " Pričakujemo, da bo Hrvaška spoštovala zavezo iz leta 2004 in da se bo usklajevala z EU, Slovenijo in Italijo," je v Rimu poudaril Janša.

Izrazil je tudi upanje, da bodo na Hrvaškem po nedeljskih parlamentarnih volitvah čim prej oblikovali vlado. Prodi pa pričakuje, da bo po oblikovanju hrvaške vlade moč nadaljevati pogovore, ki so bili načrtovani že prej.

Hrvaški odzivi
Hrvaški mediji so po srečanju Janše in Prodija poročali, da Italija pričakuje enoletno preložitev izvajanja ERC za članice EU. Pred volitvami je voditelj parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Gordan Jandroković iz Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) izjavil, da je treba biti potrpežljiv glede pogovorov o ERC. Po njegovem mnenju je treba uresničiti odločbo sabora o uveljavitvi ERC tudi za države članice EU najpozneje s 1. januarjem 2008, hkrati pa ne ogrožati dolgoročnih zunanjepolitičnih interesov Hrvaške.

Povolilno obdovje na Hrvaškem so zaznamovala tudi vprašanja o ERC. Predsednik Hrvaške kmečke stranke (HSS) Josip Friščić tudi po volitvah ponavlja, da nobena vlada ne sme več preložiti uveljavitve saborske odločbe o razglasitvi ERC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.