Svet
4405 ogledov

Usodni dan za pravico do splava na Irskem

Usodni dan za pravico do splava na Irskem
1/6
Jasna Rajnar Petrović
Na Irskem gre zares, danes se bodo volivci odločali o tem, ali naj irska ustava odstrani 8. amandma ali naj ga obdrži. Leta 1983 sprejet amandma enači življenje nerojenega otroka oz. fetusa z življenjem osebe, ki ga nosi – se pravi je splav nezakonit.

Ker je na Irskem vpliv rimskokatoliške cerkve še vedno zelo močan, je nasprotnikov splava ogromno. A niti tu se niso izognili procesu sekularizacije; naprednost glede človekovih pravic so pokazali že pred tremi leti, ko so kot prvi narod na svetu izglasovali pravico do istospolnih porok - in to na referendumu. Zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo tesen izid, z le malo odstotki prednosti na strani tistih, ki so za pravico do splava.

Življenje na zelenem otoku, znanem predvsem zaradi znamke piva Guinness in hudomušnih škratov s polnimi sodi mitskega zlata, je v zadnjih mesecih nasičeno s tematiko splava. Ne da se ji izogniti med vožnjo, saj je na vsakem drogu plakat, ne na cesti, kjer se bo zmeraj našel aktivist z letaki, še posebej se ji pa ne da izogniti med pogovorom; ne doma, ne v službi in ne zunaj na pivu. Na obeh straneh so pri kampanjah dali vse od sebe, saj smo bili z različnimi sporočili bombardirani tako v fizičnem svetu, kot so bili z njimi preplavljeni tudi naši socialni mediji in obiski spleta.

Vsak dan 12 irskih deklet in žensk prekine nosečnost, kar 9 izmed njih za poseg splava odpotuje v Združeno kraljestvo. Najmanj tri vzamejo tablete, ki so tudi ilegalne. Za njihov nakup in za splav nasplošno je najvišja predpisana kazen 14 let zapora.

Usodni dan za pravico do splava na Irskem | Avtor: Sadhbh Byrne Ryan Sadhbh Byrne Ryan. Sadhbh Byrne Ryan
Triindvajsetletna Sadhbh Byrne Ryan, zaposlena na Dublin City Univerzi, je aktivistka pri svoji lokalni skupini kampanje Together for Yes (Skupaj za 'DA') v prestolnici. Njena skupina je potrkala na vrata vseh 25.000 hiš, in to dvakrat, obešali so plakate, postavila stojnico z informacijami na pomembnih točkah in organizirala zelo uspešen komedijantski večer, s katerim so zbirali finančna sredstva. Vse to seveda počne prostovoljno. Zakaj? "Vzgojena sem kot feministka in se že od malih nog zavedam vpliva osmega amandmaja na ženske na Irskem. Na prvi shod za pravico do izbire sem z materjo šla, ko sem imela 12 let. Zame pridružitev kampanji ni bilo vprašanje, ampak trdno prepričanje."

Slogani njene strani uporabljajo besede, kot so skrb in sočutje, druga stran pa se po njenem mnenju ne bojuje pošteno, ampak z grafično eksplicitnimi in žaljivimi podobami in z izkrivljenimi dejstvi.

Usodni dan za pravico do splava na Irskem | Avtor: Jasna Rajnar Petrović Jennifer Keane Molloy. Jasna Rajnar Petrović
Pred porodnišnice, letališča in kampuse postavili podobe poznih splavov

Zelo hud primer je recimo skupina ICBR (Irish Centre for Bio-Ethical Reform), ki je zaradi odmevnih konfliktov v člankih irskih medijev kraljevala kar nekaj časa. Izbrali so si namreč strateška mesta, kot so porodnišnice, letališča in študentski kampusi, in na ogled postavili ogromne panoje z groznimi in grafično eksplicitnimi podobami poznih splavov. Po mnenju Jennifer Keane Molloy, 22-letne študentke in predsednice društva Pro Choice (za pravico do izbire) na Univerzi v Maynoothu, je njihov namen razburjanje in ustrahovanje. S podobami želijo doseči, da bi na tak način prestrašeni ljudje glasovali proti razveljavitvi. "Ko so se drugič pojavili na našem kampusu, smo pri društvu naredili svoje plakate in transparente ter se z njimi trudili prekriti tiste grozljive podobe in skušali pomagati tistim, ki jih je pogled na slike prizadel."

Zakaj šele zdaj?

Zakaj se torej v razviti državi Zahodnega sveta to dogaja šele zdaj? Odgovor je kompleksen, a je razlog vseeno v veliki meri moč cerkve. Za ilustracijo, ločitev so legalizirali šele leta 1995, po tem, ko je za to na referendumu glasovala zelo tesna večina 50,3 odstotka. Jennifer to razlaga z generacijskim prepadom: "Tudi nam je bilo veliko privzgojeno s strani cerkve, a ima na srečo naša generacija večjo svobodo misli. Sekularizacija je res pomagala pri tem, da nam lahko kapne, da je cerkveno stališče lahko popolnoma napačno. Naši starši tega niso imeli, saj so bili njihovi starši globoko verni. Mladi nočemo več biti pod nadzorom rimokatoliške cerkve."

Usodni dan za pravico do splava na Irskem | Avtor: Sadhbh Byrne Ryan Plakat z obrazom Savite Halappanavar. Sadhbh Byrne Ryan
Povod za spremembe smrt nosečnice

Pritisk za legalizacijo dostopa do splava se je začel povečevati po smrti Savite Halappanavar leta 2012. Želela je imeti otroka, a je na žalost imela zdravstvene težave. Zdravniki so ji napovedali spontani splav, a ker se to ni zgodilo in ker se zdravniki za poseg splava niso odločili, je umrla zaradi sepse. To je sprožilo veliko ogorčenja med ljudmi, kar je posledično sprožilo protestne shode po vsej državi.

Zaradi tega so kmalu po njeni smrti, leta 2013, sprejeli zakon Zaščita življenja med nosečnostjo (The protection of life during pregnancy act), s katerim je splav dovoljen v primeru, da je življenje noseče osebe v nevarnosti. Eden izmed dovoljenih razlogov je tudi tveganje samomora, a je zagotovitev tega v praksi eden izmed bolj spornih delov zakona.

Ena večjih prelomnic v tem boju je bila lani na dan žena, 8. marca, z dogodkom Strike for Repeal (Stavkaj za razveljavitev). Navdahnjeno s poljskim črnim ponedeljkom je gibanje za razveljavitev pozvalo vse posameznike, naj se na ta dan oblečejo v črno; če imajo možnost, vzamejo prost dan, in s tem pokažejo resnost zahteve po referendumu. Več 10.000 ljudi je zasedlo središče prestolnice in glasno protestirala. To je pokazalo tako močno in javno vidno zahtevo, da se je začelo premikati tudi na uradni ravni.

V pričakovanju tesnega izida ...

Že na referendumu pred tremi leti so k legalizaciji istospolnih porok veliko pripomogli mladi, tokrat pa jih bo najverjetneje volilo še več. Irski mediji so v zadnjih dneh polni podatkov o številu volivcev, ki so se registrirali za volitve med februarjem in majem – takšnih je okoli 125.000, 90 odstotkov več, kot se jih je registriralo pred referendumom leta 2015. Večinoma so to mladi med 18. in 29. letom.

Čeprav vsi napovedujejo tesen izid, je novinarka Miriam Lord v osrednjem irskem časniku Irish Times včeraj pisala o tem, da je po izrazih na obrazih aktivistov obeh strani sodeč lahko verjeti, da se tehtnica nagiba na stran za razveljavitev. S tem se strinja tudi 24-letna Aisling Tierney, ki dela v marketingu in pravi: "Danes se počutim zelo samozavestno in komaj čakam, da razveljavimo ta hudič od amandmaja. Čutim neko novo pozitivo in slišim, da se je veliko neodločenih odločilo voliti za!"

Tudi Sadhbh in Jennifer mislita, da bo izid v prid pravici do izbire. "Stvar je v tem, da tudi če amandma razveljavimo, je to šele začetek. Po tem je treba vzpostaviti zakonodajo, in tudi za to se bomo morali boriti," pravi Sadhbh. Trenutni predlog zakonodaje naj bi dovoljeval neomejen dostop do splava v prvih 12 tednih nosečnosti, po tem pa naj bi bil dovoljen samo, če bi bilo fizično ali psihično zdravje nosečnico resneje ogroženo.

Aisling, Jennifer, Sadhbh in še mnogo drugih Irk in Ircev, med katerimi jih je veliko v domačo državo pripotovalo izključno z namenom glasovanja, bo jutri globoko zajelo dih, in ga spustilo v soboto popoldne, ko bodo znani rezultati. Za človekove pravice po celem svetu upam, da si jim bo uspelo priboriti pravico do izbire.

Usodni dan za pravico do splava na Irskem | Avtor: Jasna Rajnar Petrović Jasna Rajnar Petrović

Komentarjev 9
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:04 25.maj 2018.

    Dovoljeno bi moralo biti tudi za pohabljene zarodke - na primer fetusi brez okončin ali mikroencefalijo.

  • Avatar Leon
    Leon 16:02 25.maj 2018.

    Irska katoliška cerkve najbolj znana po svojih pedofilskih "podvigih" nima pravice odločanja o splavu !

  • Lavdan 09:22 25.maj 2018.

    O tem bi morale glasovati samo ženske, ki še imajo možnost roditi, ne pa vsi ostali.