Svet
19 ogledov

Uspešni avstrijski zločinci Jugoslovani

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Dve tretjini ukradenih avtomobilov in vlomov v hiše na Dunaju gre na račun tujih zločincev. Avstrijsko notranje ministrstvo poroča, da pri tem prednjačijo „nekdanji Jugoslovani“.

Statistiko podrobneje izdelujejo v zadnjih letih, odkar avstrijske oblasti intenzivneje poskušajo stopiti na prste tako imenovanim zločincem z Vzhoda. Kljub temu se zločini povečujejo; v prvi polovici lanskega leta se je število vlomov v hiše in stanovanja povišalo za 40 odstotkov, število ukradenih avtomobilov pa se je povišalo za celo 70 odstotkov.

Čeprav pristojni organi razjasnijo le vsako sedmo kaznivo dejanje, je po pisanju Deutsche Welle že zdaj jasno, da so "storilci v dveh tretjinah primerov tujci", je povedal predstavnik specialne dunajske policijske enote Michael Takacs. "O tem, kdo so dejansko zločinci, lahko v številnih primerih le ugibamo, vendar je po drugi strani dejstvo, da na Dunaju intenzivno delujejo zlasti skupine z nekdanjega vzhodnega bloka. V največ primerih gre za območje nekdanje Jugoslavije, njihovo področje pa so zlasti vlomi v hiše," je povedal Tackacs.

Posebna skupina policistov za tovrstni kriminal deluje dobro leto, sestavlja jo 200 policistov, ki se trudijo, da bi se Dunajčani po odprtju meja spet počutili varne. Specialci delujejo zlasti na mejnih prehodih in avtocestah, ki z vzhoda Evrope vodijo v notranjost Avstrije, vse pogostejšiepa so tudi patrulje na ulicah Dunaja. "Do zdaj smo aretirali več kot sto ljudi, med njimi tudi nekaj članov močne gruzijske mafije," pove Takacs.

Kljub nekaterim uspehom pa niso vsi mnenja, da je specialna enota pravi način. Herwig Haidinger, nekdanji vodja kriminalističnega oddelka dunajske policije, meni, da je specialna enote policije metanje peska v oči: "Da bi resno opravili s temi združbami, ni potrebno nekaj sto policistov, ki poostreno nadzorujejo ulice, pač pa primerno opremljeni inšpektorji, ki imajo izkušnje v razbijanju mednarodnega kriminala."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.