Svet
1391 ogledov

Ustavitev cepljenja z AstraZeneco lahko vodi do "katastrofe"

Cepivo AstraZeneca Profimedia
Britanski profesor eksperimentalne medicine z londonskega Imperial Collegea opozarja, da bi lahko začasna zaustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece povzročila katastrofo, saj bi se proces cepljenja proti covidu-19 upočasnil. Medtem v Franciji pričakujejo, da bodo dvomi razjasnjeni čim prej.

Profesor Peter Openshaw je po poročanju BBC znova objasnil, da je cepivo AstraZenece varno in da koristi cepljenja vsekakor odtehtajo skrbi zaradi tega zelo redkega tipa krvnih strdkov. "Gre resnično za statistično precej enostranski argument, da se moramo cepiti," je dejal in dodal, da bo ta drža imela katastrofalne posledice za proces cepljenja v Evropi, ki se že zdaj sooča s težavami v nekaterih državah.

Nasprotnega mnenja so strokovnjaki v Franciji. Glavni francoski vladni svetovalec za cepljenje, imunolog Alain Fischer je dejal, da več primerov krvnih strdkov upravičuje začasno ustavitev uporabe cepiva in izrazil pričakovanje, da bodo dvomi glede AstraZenece hitro odpravljeni. "Ne gre za izgubljeni čas. Gre za nujno potreben čas, da opravimo analize. Smo v situaciji, ko obstaja racionalen znanstveni dvom," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Cepivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Cepivo AstraZenece je že sedaj manj priljubljeno zaradi podatkov o manjši učinkovitosti v primerjavi s cepivi Pfizerja/BioNTecha ali Moderne. Posledično je cepljenje v Franciji potekalo počasneje od načrtovanega. Po podatkih francoskega zdravstvenega ministrstva iz začetka marca je neporabljenih ostalo tri četrtine odmerkov cepiva AstraZenece. Fischer je poudaril, da je poglavitno predvsem zaupanje v cepivo. "Transparentnost je prvi korak pri vzpostavljanju zaupanja. Smo pa v položaju, ko smo razkrili vse, kar vemo, pa še vedno se pojavljajo vsi ti dvomi," je dejal.

Danes se bodo sestali predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in evropskih regulatorji, ki bodo ocenjevali varnost cepiva. V AstraZeneci, ki jo sicer britanska vlada podpira, zagotavljajo varnost njihovega cepiva in dodajajo, da ne ustvarja krvnih strdkov. Zaradi slednjih so se sicer v več evropskih državah, med drugimi tudi v Sloveniji, odločili za začasno zaustavitev uporabe cepiva.

Komentarjev 2
  • popokatopetl 15:27 16.marec 2021.

    Kaj pa možnost katastrofe ob nadaljevanju cepljenja, če je s cepivom slučajno res kaj narobe??? Aja za tisto ni skrbet, so se zavarovali da nihče ne bo odgovoren.

  • JZekspert 15:01 16.marec 2021.

    Povsem narobe, nadaljnje cepljenje lahko privede do katastrofe in s tem ne mislim le AZ. Kje vendar najdete te plačance? Kaj je z vami Žurnal, ste res isti, kot vsi ostali, kot poopTV, kot CenzuRTV, Nora24...? Kaj pravi o tem ...prikaži več genij medicine Vernon Coleman? Preverite sami na njegovi spletni strani vernoncoleman.com Človek 5 minut našteva resne neželene učinke, na pogladi dejanskih poročil, zaključi pa: '...thrombosis and death. You don't want any of these side effects, especially the last one.'