Svet
4690 ogledov

Kaj se dogaja? Na Hrvaškem razpisali volitve, kmalu za tem šok!

Zoran Milanović
1/2
Epa
Hrvaški predsednik Zoran Milanović je včeraj razpisal parlamentarne volitve, ki bodo v sredo, 17. aprila. To pomeni, da bo ta sreda dela prost dan.

Kmalu za tem je sledil šok. Predsednik republike Milanović je, skupaj s predsednikom stranke SDP Peđom Grbinom, na novinarski konferenci sporočil, da bo kandidiral na volitvah kot nosilec liste SDP. Obenem je napovedal zmago in oblikovanje vlade za narodovo rešitev.

Sanja Barić, poznavalka hrvaškega ustavnega prava, je za hrvaški portal Index dejala, da mora ustavno sodišče Milanoviću dopovedati, da lahko za premierja kandidira samo, če pred tem odstopi z zdajšnjega položaja.

Zoran Milanović | Avtor: Epa Epa

Profesor s Fakultete za politične vede v Zagrebu Berto Šalaj pa je za N1 Milanovićevo odločitev komentiral, da se je njegova poteza, da parlamentarne volitve razpiše na dan srede sprva zdela povsem nesmiselna in zgrešena, vse dokler ni najavil, da bo tudi sam kandidiral: "Takrat je postalo jasno, da je to poskus političnega 'blitzkriega'. Ni izbral ponedeljka ali torka, da ne bi bilo preblizu vikenda, pač pa sredo." To je z njegovega stališča dobra politična logika, a hkrati opozarja: "Odločitev, da takoj ni odstopil z mesta predsednika republike in se odločil sprejeti političnega tveganja, da gre torej na vse ali nič, je strahopetna poteza. Je igra s figo v žepu. Vse kaže, da ne namerava odstopiti z mesta predsednika republike, če ne dobi večine glasov na parlamentarnih volitvah."

Ustavno sodišče je medtem že napovedalo, da se bo na Milanovićevo odločitev odzvalo: "V postopku nadzora ustavnosti in zakonitosti napovedanih volitev bomo kmalu sprejeli odločitev," je napovedal predsednik hrvaškega ustavnega sodišča Miroslav Šeparović.

Komentarjev 4
  • Nelaži 12:14 18.marec 2024.

    samo ameriški volilni sistem Dominion, ki volilne rezultate obrne v korist vladajoče oligarhije in se uporablja v vseh zahodnih državah lahko obdrži HDZ na oblasti.

  • Nelaži 07:35 17.marec 2024.

    na hrvaškem bo prišlo do preobrata in do amena skorumpirana HDZ bo padla. Kaj takega se pri nas ne more zgoditi, ker med levimi in desnimi političnimi strankami glede korupcije ni nobene razlike. Nobena politična stranka ne služi narodu. Njihov ...prikaži večv firer je klaus švab in njegova kamarilja.

  • Ender3 13:46 16.marec 2024.

    Milanović dela salto mortale..Vsekakor pa je večji demokrat kot je Plenković..Stalno sta si v laseh kar ni dobro za hrvaško družbo..