Svet
14 ogledov

Ustavno sodišče potrdilo pristop Nemčije k ESM

reševanje evra Shutterstock
Nemško ustavno sodišče je pričakovano ugotovilo skladnost pogodbe o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) z nemško ustavo. Nemške obveznosti v okviru mehanizma brez odobritve parlamenta ne smejo preseči predvidenih 190 milijard evrov.

Pot do začetka delovanja ESM, ki bo nasledil začasni sklad za reševanje evra, je tako zdaj odprta, kar je zelo pomembna novica za nadaljnje reševanje krize v območju skupne valute.

Članice območja evra so pogodbo o ustanovitvi ESM, ki bo imel 700 milijard evrov kapitala in na začetku skupaj z začasnim mehanizmom do 500 milijard evrov posojilne zmožnosti, podpisale začetek februarja. ESM bi moral začeti delovati že 1. julija, a se je to zaradi presoje nemških ustavnih sodnikov zavleklo.

Če bi ustavno sodišče presodilo, da pogodba o ESM ni skladna z nemško ustavo, bi to pomenilo zelo resen udarec reševanju krize v evrskem območju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.