Svet
4 ogledov

Ustrelil otroka, mater ranil

protest orožje zda Reuters
Iz ZDA poročajo o grozljivem zločinu, ki naj bi ga zgrešila fanta, stara 17 in 14 let.

Tragedija se je zgodila v četrtek v kraju Brunswick na jugu Georgije. K Sherry Watts, ki je bila na sprehodu z enoletnim otrokom, sta pristopila najstnika in zahtevala denar. Wattsova ga ni imela pri sebi, kar fanta ni prepričalo. Eden od njiju je otroka namreč hladnokrvno ustrelil v glavo, mater pa ranil v nogo. "Otroka sem poskušala zaščititi z rokami, a me je odrinil in mojega dojenčka ustrelil v glavo,“ je zločin opisala pretresena mati.

Fanta sta nato pobegnila. Policija, ki je za informacije o mladoletnih morilcih razpisala 10.000 dolarjev nagrade, je sporočila, da je že aretirala dva osumljenca. Eden je star 17 let, drug pa 14 let.

"Če sta lahko z orožjem ravnala kot dva odrasla, naj jima tudi sodijo kot odraslim. Zanju si želim smrtne kazni ali vsaj doživljenjsko ječo. Ta otrok jima ni nič storil. Bil je nedolžen in brezmočen," je za medije še povedala nesrečna mati.

Prelivanje krvi se nadaljuje

V teksaškem Decaturu pa je policija v četrtek smrtno ranila 28-letnega Evana Ebela, ki ga zdaj povezujejo še z nedeljskim umorom dostavljavca hrane v Denveru in torkovim umorom šefa uprave zaporov zvezne države Kolorado v kraju Monument. Teksaškemu policistu je bil sumljiv avtomobil osumljenca, ki je ustrezal opisu avtomobila, ki so ga priče videle v Monumentu.

Osumljenec je nemudoma potegnil pištolo in ustrelil proti policistu ter skušal pobegniti. Beg ni trajal dolgo, saj so ga hudo ranili. V bolnišnici so ga razglasili za klinično mrtvega. V preiskavi sodeluje policija iz Kolorada, ki skuša potrditi, ali gre za morilca, ki ga lovijo od nedelje.

Ameriški kongres pa na počitnice

Ameriški kongres se je odpravil na velikonočne počitnice, še preden je potrdil šibak paket novih zakonov glede orožja.

Kljub večjemu javnemu pritisku na politike v Washingtonu, da resneje pristopijo k problemu orožja v ZDA, še posebej po pokolu predšolskih otrok v Newtownu lani decembra, pa vse, kar je doslej prišlo iz kongresa, v bistvu celo zmanjšuje nadzor nad orožjem.

Predstavniški dom je namreč v resolucijo za nadaljevanje financiranja dela vlade do jeseni dodal določila, ki onemogočajo učinkovito delo zveznih policistov.

Urad za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF), ki ima manj agentov, kot ima Manhattan policistov, od trgovcev z orožjem ne sme zahtevati seznama zalog, da bi lahko ugotovili, ali je kakšen kos ukraden ali izgubljen.

ATF prav tako ne sme zavrniti izdaje dovoljenja trgovcem z orožjem, ki ne prijavljajo nobenega prometa. Vlada prav tako ne sme zaostri pogojev trgovanja z muzejskim orožjem.

Ogrožena potrditev celotnega paketa

Senatni predlog zakonodaje o orožju je zdaj že povsem razvodenel. Vodja večine, demokrat Harry Reid, je ugotovil, da prepoved polavtomatskega oziroma napadalnega orožja ne bo sprejeta in bo ogrozila potrditev celotnega paketa. O prepovedi tega orožja bodo glasovali z amandmajem, ki pa bo poražen, saj ga ne podpira niti dovolj demokratov.

Sprejetje paketa zdaj ogroža določilo o univerzalnosti preverjanja kriminalne preteklosti osebe pred nakupom orožja. Trgovine morajo to početi, na orožarskih sejmih in v zasebni prodaji pa preverjanje ni obvezno. Kriminalci oziroma načrtovalci pokolov torej vedo, kje lahko kupijo orožje.

Podpredsednik Joseph Biden, ki je od predsednika ZDA Baracka Obame dobil nalogo, naj vodi prizadevanja za sprejetje ukrepov po pokolu otrok v Connecticutu, je v četrtek pozval k sprejetju prepovedi nabojnikov visoke kapacitete.

Ta pobuda bo morda prišla na mizo, vendar spet le v obliki amandmaja, ki bo pogorel, ker mu nasprotuje orožarski lobi. V senatnem zakonodajnem paketu bodo tako morda ostali le ukrepi, ki ne bodo spremenili ničesar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.