Svet
14 ogledov

Ustvarili virus ptičje gripe in razkrili "recept"

Strokovnjaki se bojijo, da bi mutiran virus jeseni izvedel invazijo na severno p Žurnal24 main
Prvič so znanstveniki objavili, kako so ustvarili hibridni virus ptičje gripe, ki se zlahka širi s kašljem in kihanjem.

Profesor Yoshihiro Kawaoka iz Univerze Wisconsin-Madison je pred dnevi prvič jasno predstavil, kako je skupaj s svojo ekipo ustvaril super virus pričje gripe. Na predstavitvi je poleg "recepta" opisal tudi, kako se virus prenaša med dihurji. Ti naj bi predstavljali najboljši model, kako bi se okužba razširila med ljudmi.

Kaweaoka je želel že decembra svoje ugotovitve predstaviti v znanstveni reviji, a mu je ameriška oblast takrat to preprečila. Bali so se namreč, da bi kakšna bioteroristična skupina uporabila informacije za ustvarjanje smrtonosnega biološkega orožja.

Dejanje pa je sprožilo val očitanj s strani znanstvenih krogov, češ, da bi to razkritje moralo biti dostopno ostalim znanstvenikov, ki iščejo izbruh pandemičnih sevov v Aziji in drugod. Spet drugi menijo, da takšni projekti sploh ne bi smeli obstajati, še poroča Brisbene Times.

Kawaoka in ostali pa odgovarjajo: delo je nastalo zato, da bi prikazali kako hitro virus lahko mutira. Virus tudi naj ne bi bil nevaren za živali, ki so se v poskusu okužile. Prav tako naj bi bilo ustvarjen virus moč nadzirati z uporabo zdravil kot je Tamiflu in cepivi proti ptičji gripi.

Komentarjev 1
  • allstarr111 19:20 06.maj 2012.

    Po eni strani moraš bit degen da greš kaj takega narest, po drugi strani pa je skoraj nujno, ker če sama mutira si lahko pripravljen, ni pa nujno da bo mutirala ravno v smer ki so jo izbrali.