Svet
19 ogledov

Uvajajo sistem vožnje par – ne par

Promet v Parizu EPA
V Parizu, ki se duši v smogu, bodo oblasti v ponedeljek sprejele izreden ukrep omejitve prometa. Županja Anne Hidalgo je pristojne pozvala, naj v prizadevanjih za zmanjšanje onesnaženja umaknejo s ceste polovico vozil in začasno omogočijo brezplačen javni prevoz.

"Vesela sem, da je država pristala na uvedbo delne prepovedi vožnje v ponedeljek, za kar sem prosila že več dni," je pariška županja danes zapisala na Twitterju.

Prvi dan tedna bodo tako lahko svoje jeklene konjičke vozili le vozniki, katerih registrske tablice se končujejo na liho število. Izjema so taksiji, električna vozila in reševalna vozila.

Vsa javna prevozna sredstva bodo najmanj v ponedeljek v Parizu in okoliških mestih obratovala brezplačno. S tem želijo pristojni zmanjšati onesnaženje, ki s smogom obremenjuje velik del severa Francije.

Podobne ukrepe so nazadnje uvedli pred letom dni.

Merilci kakovosti zraka so danes pokazali, da bi koncentracije potencialno nevarnih delcev v zraku lahko znova presegle priporočeno maksimalno raven.

Komentarjev 8
  • jaki 14:56 23.marec 2015.

    Če boš preveč mislu, ti lahko... še dobr, da si lahko na balkonu prevetriš podstreho!

  • mph 20:54 22.marec 2015.

    Hmm, vsaj mislim, da je v Italiji cikliranje na dnevni bazi par nepar, kadar presežejo.

  • vzev 20:00 22.marec 2015.

    Ja, kaj to kje piše? Koliko piše v članku bodo lahko v ponedeljek vozili vozniki z liho številko, nikjer pa ne piše, da se bo to vsak teden menjavalo.