Svet
21 ogledov

Uvedba davka na debelost?

Predstavnik nemškega Bundestaga predlaga uvedbo dodatnega davka za vse ljudi s č Žurnal24 main
Predstavnik nemškega Bundestaga predlaga uvedbo dodatnega davka za vse osebe s čezmerno telesno težo, saj naj bi predstavljali ogromen dodaten strošek za zdravstveni sistem.

"Treba si je zastaviti vprašanje, ali je sprejemljivo, da se ogromne stroške, ki nastajajo zaradi čezmernega uživanja hrane, krije iz konsolidirane zdravstvene blagajne. Prepričan sem, da je popolnoma smiselno, da ljudje, ki po svoji izbiri živijo nezdravo, prevzamejo tudi finančne posledice za svoj način življenja," je dejal vodja podmladka krščanskih demokratov kanclerke Angele Merkel.

Med pojasnjevanjem svojega predloga je kot primer navedel idejo ekonomista
Jürgena Wasema, ki meni, da bi morali imeti proizvodi, kot je čokolada, na embalaži natisnjeno opozorilo o škodljivih posledicah za zdravje. "Podobno kot tobak bi morali dodatno obdavčiti vse nezdrave proizvode, finančne prilive od tega pa prenesti v zdravstveno blagajno," sta prepričana poslanec in ekonomist.

Dnevno tehtanje učencev
Nemški časnik Bild je objavil obširno raziskavo, po kateri naj bi Nemčija za bolezni, povezane s čezmernim uživanjem hrane, na leto odštela okoli 19 milijonov evrov. Sindikat nemških učiteljev je celo predlagal, da bi se morali učenci srednjih šol vsak dan tehtati, vsak primer čezmerne teže pa bi nemudoma posredovali socialni službi, ki bi imela pooblastila za ukrepanje.

Opozicija je predlog že označila za neumestnega, nekateri raziskovalci javnega mnenja pa ob tem opozarjajo, da je raziskava na univerzi v Bremnu pokazala, da je javnost naklonjena dodatnemu davku na "nezdrave prehranjevalne navade".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.