Svet
3145 ogledov

Uvedli davek na družbena omrežja

Pametni telefon Profimedias
Z davkom želijo zamejiti govorice.

Vlada v Ugandi je predstavila nov davek, ki naj bi ga pobirali za pokritje stroškov, ki jih povzročijo govorice na družbenih omrežjih. Uvedbo davka so napovedali že marca. 

Ugandski predsednik Yoweri Museveni, ki državi vlada že od leta 1986, se je namreč pritožil zaradi govoric, ki se širijo prek spleta. Finančni minister je tako pripravil načrt, kako obdavčiti uporabnike družbenih omrežij. Dodal je, da je obdavčenje dober način, kako "zagotoviti varnost v državi". 

Uporabniki morajo poleg prenosa podatkov plačati tudi 200 ugandskih šilingov dnevno (približno 4 cente) za dostop do družbenih omrežij. Davek bo tako doletel vse, ki uporabljajo Facebook, Instagram, LinkedIn in Twitter. Vlada upa, da bodo v posameznem letu zaslužili 400 milijard ugandskih šilingov. 

Prebivalce je napoved razburila. Vpliven odvetnik za človekove pravice Ladislaus Rwakafuuzi je ogorčen, poroča SkyNews. Po njegovih besedah razlogi za uvedbo davka niso bili razvojno naravnani, ampak usmerjeni proti ljudem in družbi. 

V Ugandi so ostro nastopili proti družbenim omrežjem v času volitev pred dvema letoma. V tistem obdobju so onemogočili dostop do Facebooka in Twitterja zaradi varnostnih groženj. 

Uganda sicer ni edina afriška država, kjer so prebivalce dodatno obdavčili zaradi uporabe interneta. V Tanzaniji morajo blogerji in administratorji forumov ter lastniki YouTube kanalov svoje početje registrirati in plačati nekaj več kot 700 evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Snežinko 18:31 03.julij 2018.

    Aja...zdaj je že dostop do ksihtbukve osnovna človekova pravica, ali kaj? Kam gre ta butast svet... katastrofa...