Svet
65 ogledov

Uvedli par-nepar sistem vožnje

Onesnaženje v Parizu Žurnal24 main
Francoska vlada bo zaradi nevarne ravni onesnaženja zraka prvič od leta 1997 v Parizu in njegovi okolici v ponedeljek uvedla izmenično vožnjo avtomobilov.

Za to se je odločila, potem ko so v Parizu in njegovi okolici pet dni zapored zabeležili nevarno koncentracijo trdih delcev v zraku

Zaradi onesnaženja zraka so mestne oblasti ta konec tedna že uvedle brezplačen javni prevoz.

Koncentracija trdih delcev PM 10 v zraku je v petek presegla 180 mikrogramov na kubični meter, kar je veliko več od dovoljene meje 80 mikrogramov, do sobote pa je rahlo padla.

Omejitve tudi za motoriste

Ponoven porast onesnaženja pričakujejo danes zvečer, zato so se v premierovem uradu odločili, da bodo omejili vožnjo avtomobilov v prestolnici in njeni okolici. Omejitve veljajo tudi za motoriste.

Liha/soda števila

V ponedeljek bodo tako lahko vozila samo motorna vozila z nelihimi števili na registrskih tablicah. Omejili so tudi hitrost vozil. V ponedeljek bodo sporočili, ali bodo omejitev podaljšali, poroča AFP.

Veliko onesnaženje je posledica mrzlih noči in toplih dnevov, kar je onemogočilo, da bi se onesnaženje razpršilo.

Francosko avtomobilsko združenje je ukrep že kritiziralo in menilo, da je "neumen", saj ne verjamejo, da bi za tako veliko onesnaženje lahko bili krivi avtomobili.

Komentarjev 1
  • Trovlak 15:18 16.marec 2014.

    To bo Janković takoj hotel imeti v ''svoji beli Ljubljani''.