Svet
2403 ogledov

Užaloščeni svojci: "Če bi vedel, kako nevarno je, ne bi šel"

vulkan Beli otok Nova Zelandija Profimedia
"Prepričan sem, da niso vedeli, v kakšno nevarnost se spuščajo," je dejal oče Gavina Dallowa.

Ponedeljkov izbruh vulkana na Belem otoku ob obali Nove Zelandije je po besedah tamkajšnjih oblasti zahteval osem življenj, še osem žrtev naj bi bilo na otoku. Reševalcem se namreč še vedno niso uspelo prebiti na otok, saj se je aktivnost vulkana spet povečala in so razmere preveč negotove, da bi na otok poslali reševalce. 

Več kot dvajset ljudi leži s hudimi opeklinami na intenzivni negi. Njihovo stanje je zelo resno in ni izključeno, da število žrtev ne bo naraslo. Nekaj ranjenih, gre za avstralske državljane, so prepeljali v domovino. Ekipe v intenzivni negi delajo nepretrgoma, da bi zagotovile najboljši nego ranjenim. 

Avstralec Jason Griffiths je utrpel opekline na 80 odstotkih telesa in je poškodbam podlegel v bolnišnici. Trupli njegovih prijateljev Karle Matthews in Richarda Elzerja sta še na otoku. 

vulkan Beli otok Nova Zelandija | Avtor: Profimedia Profimedia

Družina 53-letnega Gavina Dallowa se sprašuje, ali so bili obiskovalci otoka obveščeni o tveganju. Geologi so namreč v dneh pred izbruhom zaznali povečano aktivnost v vulkanu. Oče je Gavina opisal kot zelo previdnega človeka. "Mislim, da ne bi šel, če bi vedel, kako nevarno je. Prepričan sem, da niso vedeli, v kakšno nevarnost se spuščajo," je dejal. 

Novozelandske oblasti so že napovedale, da bodo raziskale, ali je bila agencija, ki je organizirala ogled vulkana, obveščena o nevarnosti. 

Po podatkih tamkajšnje policije je bilo na otoku v času izbruha 47 ljudi, od tega 24 Avstralcev, devet Američanov, pet Novozelandcev in drugi iz Nemčije, Velike Britanije, Kitajske in Malezije.   

Jessica in Julie Richards Mama in hči Svet Počitnice, ki so se spremenile v pekel

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.