Svet
14 ogledov

V 24 urah polovica novih požarov

1/9
Žurnal24 main
Gozdni požari v Rusiji še naprej divjajo: okoli polovica požarov je izbruhnila v zadnjih 24 urah, trenutno pa obsegajo že 114.000 hektarskih površin.

Ruski premier Vladimir Putin nastalo situacijo med obiskovanjem ljudi, ki so ostali brez domov, opisuje kot "zelo težko". Ognjeni zublji so vzeli najmanj 28 življenj (po nekaterih informacijah 33, od tega naj bi umrli trije gasilci), evakuirati pa so morali 3.500 ljudi. Do tal je zgorelo več kot 1.200 hiš.

Od začetka sezone gozdnih požarov so letos v Rusiji zabeležili 22.930 požarov na površini 557.700 hektarov.

Napoved: 40 stopinj Celzija
Čeprav nekatera ministrstva zatrjujejo, da imajo vse pod kontrolo, je Putin danes priznal, da neke realne podlage za optimizem ni. "V nekaterih različnih regijah, ki sem jih obiskal včeraj in predvčerajšnjem, se kaže počasen napredek," je dejal in hitro dodal: "A kot celota, je dogajanje zelo napeto." Optimizem zmanjšuje tudi vremenska napoved: v regijah, v katerih divjajo požari, namreč za naslednje dni napovedujejo temperature prek 40 stopinj Celzija.

Dogajanje v Rusiji si lahko ogledate v galeriji.

Vidno jezen premier se je obregnil tudi ob lokalne oblasti, ki bi po njegovem lahko storile bistveno več. Zato jim je tudi naložil zahtevno nalogo: "V vseh prizadetih regijah- naj poudarim, v vseh,- je uresničljiva obnovitev hiš do oktobra."

"Nimamo ničesar"
Medtem ko se Putin daje z lokalnimi "veljaki", pa se gasilci borijo s požari. "Karkoli je lahko zgorelo, je zgorelo," nemočno pravi eden izmed gasilcev. Številni, ki so ostali brez doma, zdaj upe polagajo na pomoč s strani vlade. "Če bomo prejeli denarj, ki so ga obljubili, bo super, a zaenkrat nimamo ničesar," pravi Igor Vyushin, eden izmed nesrečenežev, ki je ostal brez strehe nad glavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.