Svet
5 ogledov

V 24 urah v Turčijo pribežalo 70.000 beguncev

Sirski begunci
1/6
EPA
Po tem ko je včeraj Turčija odprla meje za sirske begunce, je čez mejo pribežalo okoli 70.000 beguncev.

Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) se je zgolj v zadnjih 24 urah v Turčijo zateklo okoli 70.000 beguncev iz Sirije. Dopuščajo pa možnost, da jim bo sledilo še nekaj tisoč beguncev v naslednjih dneh, saj bodo v to Sirce prisili boji v bližini mesta Kobani. V to relativno varno mesto je doslej pribežalo kar 200.000 notranje razseljenih oseb iz drugih območjih Sirije, kjer divjajo nasilni spopadi. Množičen beg pa se je začel po tem ko so pripadniki Islamske države včeraj zasedli okoli 60 kurdskih vasi.

Visoki komisar Združenih narodov za begunce Antonio Guterres je izpostavil, da "ta ogromen priliv kaže, kako pomembno je ponuditi azil Sircem". Zaradi obleganja mesta in poročil o približevanju pripadnikov Islamske države, je bilo veliko število prebivalcev, predvsem Kurdov, prisiljenih zapustiti Kobani in zatočišče poiskati v sosednji turški provinci Saniliurfa. Pri UNHCR navajajo, da je med begunci največ žensk, otok in starejših. Turška vlada pa zaenkrat še vedno gradi dva tabora, kjer naj bi nastanili begunce.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.