Svet
1324 ogledov

V 50 km koloni protestirajo proti obveznemu cepljenju. Odzval se je tudi Elon Musk.

Protest voznikov tovornjakov v Kanadi. Profimedia Protest voznikov tovornjakov v Kanadi.
Kanadski tovornjakarji protestirajo proti obveznemu cepljenju proti covidu-19. Odzval se je tudi najbogatejši Zemljan Elon Musk.

V Kanadi se od nedelje povečuje konvoj tovornjakarjev, ki protestirajo proti obveznemu cepljenju proti covidu-19 za voznike tovornjakov, ki prehajajo državno mejo. Ukrep velja od 15. januarja, premier Justin Trudeau pa je protestnike označil za obrobno manjšino z nesprejemljivimi stališči.

Konvoj, ki so ga poimenovali Konvoj svobode 2022, je začel nastajati v nedeljo v Vancouvru na zahodu Kanade in bi v roku enega tedna do nedelje prispel v Ottawo na vzhodu države za velik protest. Organizatorji trdijo, da bodo demonstracije mirne, čeprav so nekateri protestniki že govorili o blokiranju bolnišnic.

"Zavedamo se neprimernega in grozečega jezika na družbenih omrežjih, povezanih s tem dogodkom," je v četrtek tvitnila policija Ottawe. "Za osebe, ki bodo storile kaznivo dejanje in nasilje, bodo posledice," so dodali.

Tiskovni predstavnik konvoja Benjamin Dichter je za Toronto Sun izjavil, da je kolona tovornjakov dolga 70 kilometrov, predvidoma pa naj bi narasla na kar 50.000 tovornjakov. To bi pomenilo nov Guinnessov rekord, kajti dosedanji največji konvoj tovornjakov, je imel 20. novembra 2020 v Egiptu 480 vozil. Nacionalno združenje tovornjakarjev Kanade ocenjuje, da se doslej proti covidu-19 ni cepilo okrog 15 odstotkov vseh voznikov tovornjakov, kar je skupaj 16.000 ljudi.

Na dogajanje pa se je odzval tudi Elon Musk, ki je na svojem Twitter profilu izrazil podporo kanadskim tovornjakarjem.

Kanada je sicer imela ene najostrejših ukrepov proti širjenju koronavirusa na svetu. Januarja letos so spet zaprli celotno provinco Ontario, konec januarja pa bodo začeli odpirati restavracije, telovadnice, gledališča in podobno. Cepljenje je obvezno med zveznimi državnimi uslužbenci, provinca Quebec pa načrtuje kaznovanje vse tistih, ki še naprej zavračajo cepljenje.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar zoo
    zoo 09:39 29.januar 2022.

    Tudi Evropa se prebuja, kmalu na naših cestah!

  • Pepe007 08:39 28.januar 2022.

    Tovornjakarji torej ljubijo kolone. V Kanadi bi morali razmisliti, kako jim vsakodnevno ustreči v tej želji.