Svet
9 ogledov

V Afganistanu slabšanje razmer

Žurnal24 main
Če gre verjeti okoli 90 tisoč tajnim dokumentom, ki so se v nedeljo pojavili na svetovnem spletu, se razmere v Afganistanu poslabšujejo. Upor talibanov tako postaja vedno hujši.

Položaj v Afganistanu naj bi se glede na dokumente, ki jih je objavila spletna stran WikiLeaks, poslabšal predvsem na severu države, kjer so nameščeni nemški vojaki. Dokumenti tudi razkrivajo obstoj posebnih enot ameriške vojske za likvidacijo talibanskih voditeljev.

Dokumente, ki zajemajo časovno obdobje od 2004 do 2009, so objavili nemška revija Die Spiegel, ameriški dnevnik New York Times in britanski Guardian.

Po navedbah WikiLeaks so dokumente, ki so jih že označili za Dnevnik vojne v Afganistanu, napisali vojaki in obveščevalci, v njih pa večinoma opisujejo smrtonosne vojaške operacije, v katerih so sodelovali ameriški vojaki. Dokumenti se ne nanašajo na glavne tajne operacije in tiste, v katerih so sodelovali Evropejci ali drugi pripadniki Isafa.
Svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame James Jones je že izrazil ogorčenje nad objavo. "ZDA najostreje obsojajo objavo tajnih podatkov tako s strani posameznikov kot organizacij, saj so s tem ogrožena življenja Američanov in njihovih zaveznikov ter nacionalna varnost," je dejal.


Podobnega mnenja je bil tudi pakistanski veleposlanik v ZDA, ki je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da je objava dokumentov, pri katerih gre za "neobdelana" poročila s terena, "neodgovorna".

Ustanovitelj WikiLeaksa, ki zbira tajne uradne dokumente na podlagi anonimnim virov, Julian Assange je nasprotnega mnenja in je za Spiegel dejal, da dokumenti razkrivajo "vsakodnevno nasilje in trpljenje v vojni, kar bo zagotovo vplivalo na spremembo mnenja o tem, kaj se dogaja v Afganistanu, tudi tistih ljudi, ki imajo politični in diplomatski vpliv".

Dodal je, da so pred objavo preverili, ali bodo podrobnosti, ki so jih razkrili, dejansko ogrožale vojake in njihove zaveznike v Afganistanu.

Med objavljenimi dokumenti so tudi opisi operacij, ki jih je izvajala posebna enota, imenovana task force 373. Njeni pripadniki so imeli za nalogo boj proti pomembnim upornikom in talibanskim voditeljem.

Nekatere operacije so glede na dokumente zahtevale nenamerne žrtve med afganistanskimi civilisti. Po poročanju britanskega časnika Guardian je na tako imenovanem seznamu "ubij ali ujemi" več kot dva tisoč pomembnih talibanov, prav na podlagi tega seznama pa so pripadniki posebnih enot izbirali svoje tarče.

New York Times je med drugim objavil, da dokumenti razkrivajo tudi bojazen Američanov, da sicer zavezniška pakistanska tajna služba v resnici pomaga afganistanskim upornikom.

Dokumenti pa tudi "ponazarjajo in podrobno razkrivajo, zakaj so talibani po tem, ko so ZDA doslej za vojno v Afganistanu porabile skoraj 300 milijard dolarjev, močnejši kot kdajkoli po letu 2001".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.