Svet
19 ogledov

V Afriki "eksplozija rakavih obolenj"

rak afrika gana Reuters
Poleg preprečevanja okužb z virusom HIV bo treba v naslednjih desetletjih v afriških državah veliko pozornosti nameniti tudi odkrivanju in zdravljenju raka. Samo v dveh bolnišnicah v Gani letos pričakujejo med 5 do 7 tisoč novih rakavih bolnikov.

"Tu je bilo storjenega zelo veliko glede aidsa, tuberkuloze in malarije. Seveda je to zelo pomembno," je dejal britanski onkolog David Kerr, ki je leta 2007 ustanovil humanitarno organizacijo AfrOx, katere cilj je odkrivanje in zdravljenje raka.

"Ampak na svetu zaradi raka umre več ljudi kot zaradi aidsa, tuberkuloze in raka skupaj," opozarja. Najbolj ranljive pri tem pa so revne države.

Do leta 2030 naj bi bilo po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) 70 odstotkov vseh rakavih obolenj zabeležnih v revnih državah.

"Mislijo, da je rak bolezen bogatih. Ampak v resnici je tako: zaradi uspešnega preprečevanja infekcijskih bolezni Afričani živijo toliko dlje, da lahko zbolijo za rakom," pravi onkolog.

Ne poznajo besede za raka

Velik problem je tudi to, da v okoli dva tisoč afriških jezikih, kolikor jih je na tej celini, nimajo besede, ki bi označevala raka. "Zelo sem krvavel iz nosu. Zdravnik mi je rekel, da imam raka, imenovanega melanom, ampak jaz te besede prej še nikoli nisem slišal," je za Reuters dejal 73-letni prebivalec Gane Emanuel Adu.

Njegova zdravnica Verna Vanderpuye v bolnišnici Korle Bu je ob tem povedala, da "gre za pravo eksplozijo raka". Pri tem pa je skrb vzbujajoč podatek, da imajo v državi, kjer živi 24 milijonov ljudi, samo dve bolnišnici, kjer se lahko zdravijo rakavi bolniki, in le šest dobro usposobljenih onkologov.

Nič drugače ni niti v drugih afriških državah. V Sierra Leoneju, kjer živi šest milijonov ljudi, tako nimajo niti enega zdravnika, ki bi se ukvarjal z odkrivanjem in zdravljenjem rakavih obolenj.

V Gani tako samo letos pričakujejo med 5 in 7 tisoč novih rakavih bolnikov. "To je le vrh ledene gore. To so samo tisti, ki pridejo do bolnišnice. Ne vemo, kaj se v resnici dogaja po državi," pravi Vanderpuyeva.

Komentarjev 2
  • samo.jst 07:31 03.maj 2012.

    ...če se ne vedno en dobi s teorijo zarote... jao bože, a resno nimate kaj bolj konkretnega za počet, kot brskati po spletu za šutarijami??

  • Trsten 12:59 02.maj 2012.

    Nasa in Nato nas zastrupljajo s cheimtrails-i. pričnite iskati podatke na spletnih straneh, kaj počnejo svetovne vlade.