Svet
141 ogledov

V Albaniji našli hišo groze?

V Albaniji naj bi policisti po poročanju Reutersa odkrili hišo, v kateri so gver Žurnal24 main
V Albaniji naj bi policisti po poročanju Reutersa odkrili hišo, v kateri so gverilci, domnevno pod vodstvom premierja Thacija, Srbom odstranjevali organe, potem pa naj bi jih ubili.

Celotno zgodbo je sprožila nekdanja glavna haaška tožilka Carla del Ponte, ki v svoji knjigi  Hunting, Me and War Criminals (Lov, jaz in vojni zločinci, op. a.) zatrjuje, da so nealbanskim prebivalcev Kosova – tu ima v mislih predvsem Srbe – v tako imenovani Rumeni hiši na severu Albanije kirurgi odstranjevali organe.

Poročilo Sveta Evrope razkriva najbolj gnusne podrobnosti zločinov in obenem navaja, da so kosovsko-albanski gverilci, zvesti sedanjemu predsednika vlade Hashimu Thaciju, organe odstranjevali zapornikom, večinoma Srbom, po posegu pa so jih preprosto ubili. Carla del Ponte je pozdravila poročilo Sveta Evrope.

Izginilo najmanj 500 oseb
Thacijeva vlada ostro zavrača izsledke poročila, saj se v njem predsednika vlade opredeljuje kot vodjo organiziranega kriminalnega združenja, ki naj bi se poleg ilegalne trgovine z organi ukvarjalo tudi z uboji ljudi, ki niso podpirali trenutne oblasti. V poročilu je še zapisano, da so Thaci in njegovi sodelavci konec devetdesetih nadzorovali tudi trgovino s prepovedano drogo.

Poročilo je pripravil Dick Marty iz Sveta Evrope, poleg tega pa se pričakuje, da ga bo sprejel tudi Odbor za pravne zadeve, ki naj bi pospešil preiskavo teh obtožb v sodstvu na Kosovu, ki jo sicer že vodi Evropska unija. Poročilo še navaja, da je po prihodu Natovih vojakov na Kosovo "izginilo" najmanj  500 ljudi, med njimi naj bi bilo kar 400 nealbanskih ljudi, večinoma Srbov.

Kakor smo že poročali, avtor poročila zahodne sile obtožuje ignoriranja zločinov s konca 90. let, saj so tako ohranjali stabilnost v regiji. Poročilo je ugledalo luč sveta le dan po objavi rezultatov parlamentarnih volitev, katerih zmagovalec je Thaci. Poročilo je objavil britanski Guardian, v roke pa naj bi ga dobile tudi vse članice sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.