Svet
16 ogledov

V Atenah spopadi med policisti in protestniki

Grčija protesti
1/7
EPA
V Atenah, kjer ob splošni stavki potekajo tudi množični protesti proti novim varčevalnim ukrepom, so izbruhnili spopadi med policijo in okoli tri tisoč protestniki.

Do spopadov je prišlo potem, ko je okoli dvesto mladih napadlo jekleno barikado pred poslopjem parlamenta. Na tamkajšnje policiste so poleg zažigalnih bomb metali kamne, palice in jajca. Napadalci so policijo obmetavali tudi s smetmi, ki polnijo ulice grške prestolnice od začetka stavke smetarjev pred dvema tednoma.

Zbralo naj bi se okoli 70 tisoč protestnikov, skupno po vsej državi pa več kot 125 tisoč. Kljub vse večji jezi ob novih napovedanih varčevalnih ukrepih protesti v Solunu, Patrasu, Heraklionu in drugih mestih za zdaj večinoma potekajo mirno.

V središču Aten okoli tri tisoč policistov že ves dan izvaja poostrene ukrepe. Blokirali so cesto, ki vodi mimo poslopja parlamenta, pred stavbo postavili jekleno ograjo in zaprli dve najpomembnejši postaji podzemne železnice v bližini.

Množični protestni shodi po državi spremljajo 48-urno splošno stavko, ki se je začela danes in zaradi katere so med drugim zaprti državni uradi, trgovine, banke in šole, bolnišnice pa delujejo le z nujnim osebjem. Zjutraj je bil za 12 ur ustavljen tudi zračni promet.

Komentarjev 1
  • privat 12:27 20.oktober 2011.

    ta politika neodgovarja več za evropejce...al bo vojna ali pa dejanja inteligence!