Svet
8 ogledov

V Avstraliji slavili liberalci

Malcolm Turnbull EPA
Avstralski premier Malcolm Turnbull je več kot teden dni po predčasnih volitvah razglasil zmago liberalne koalicije.

"Danes me je poklical Bill Shorten in mi čestital za ponovno izvolitev za premierja," je Malcolm Turnbull dejal v izjavi za javnost v Sydneyju. "Zmagali smo na volitvah, to smo naredili," je dodal.

"Jasno je, da bosta gospod Turnbull in njegova koalicija oblikovala vlado, zato sem ga poklical in mu čestital," pa je v Melbournu dejal Shorten.

Ne liberalna koalicija niti laburisti sicer za zdaj niso dosegli 76 sedežev, kolikor je potrebnih za večino v 150-članskem parlamentu, a je Turnbull dobil podporo treh neodvisnih poslancev pri proračunskih zadevah in glasovanjih o zaupnicah, kar mu omogoča oblikovanje manjšinske vlade, tudi če ne bo dobil 76 sedežev.

Turnbull, četrti avstralski premier v vsega dveh letih, je s sklicem predčasnih parlamentarnih volitev pred osmimi tedni sprožil mučno kampanjo, ki se je vrtela predvsem okoli upravljanja gospodarstva, na koncu pa še okoli tega, kako bo na to vplival brexit. Pereči vprašanji migracij in podnebnih sprememb sta bili v četrti največji proizvajalki premoga na svetu ves čas v ozadju.

Avstralija se sicer v zadnjih letih sooča s političnimi pretresi, za katere so značilni notranji politični boji. Od leta 2010 so zamenjali že pet premierjev. Turnbull, 61-letni multimilijonarski nekdanji bankir, je premierski stolček zasedel lani po odstavitvi bolj konservativnega Tonyja Abbotta v stranki. 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.