Svet
38 ogledov

V Avstriji največ priprtih Romunov, Nemcev in Srbov

Avstrijska policija EPA
Avstrijski notranji minister je včeraj potrdil, da v državi opažajo precej nasilja med tujci. Med storilci kaznivih dejanj je bilo 39 odstotkov tujcev, največ Romunov, Nemcev in Srbov, prosilcev za azil je bilo 8,6 odstotka.

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je včeraj opozoril, da se je število prijav kaznivih dejanj v Avstriji lani povečalo, a ostaja pod povprečjem iz obdobja pred letom 2010. Lani se je število prijav kaznivih dejanj povečalo za 3,8 odstotka, dolgoročno pa to število od leta 2010 ostaja na približno enaki ravni. Pred tem letom pa so beležili tudi po 570.000 prijav kaznivih dejanj na leto. "Avstrija je ena najvarnejših držav v Evropi," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zagotovil Sobotka.

Leta 2016 se je precej povečalo število prijav kibernetskega kriminala in gospodarske kriminalitete, zmanjšalo pa število kraj motornih vozil in vlomov. Se je pa povečalo tudi število nasilnih kaznivih dejanj. Gre za pet velikih področij kriminalitete, ki imajo velik vpliv na občutek varnosti med prebivalstvom.

"Eksplozija" spolnih deliktov

Policija je sicer lani ovadila 270.160 storilcev kaznivih dejanj. 60,9 odstotka oziroma 164.609 je bilo Avstrijcev, 39,1 odstotka pa tujcev. Med njimi je bilo 22.289 prosilcev za azil, kar je 8,6 odstotka vseh storilcev. Med dejanji, ki so jih zagrešili, so najbolj številne tatvine, sledijo pa povzročitve telesnih poškodb. Med storilci kaznivih dejanj, ki so prosilci za azil, sicer prevladujejo tisti, "ki nimajo nobenih možnosti v postopku pridobitve azila in bodo morali zapustiti državo", je še povedal Lang.

Med tujimi storilci kaznivih dejanj je bilo sicer največ romunskih državljanov, in sicer 11.021. Sledili so Nemci, ki jih je bilo 9724, in Srbi, ki jih je bilo 9557. Afganistanci, ki se med prosilci za azil po številu kaznivih dejanj uvrščajo na vrh, so pristali na petem mestu; kaznivo dejanje je storilo 5973 afganistanskih državljanov.

Sobotka je opozoril še na porast spolnih deliktov, ki da so v lanskem letu "eksplodirali" - od 1228 v letu 2015 na 1918 v lanskem letu. Lang pa je pri tem pojasnil, da je to tudi posledica prenovljene zakonodaje, ki od 1. januarja 2016 kot kaznivo dejanje opredeljuje vsakršno "telesno nadlegovanje na področju spolnosti". Ni pa se pomembneje povečalo število hudih spolnih deliktov, na primer posilstev, je še povedal Lang.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • wolf.ata 22:41 14.marec 2017.

    čedalje manj je pisanja o migrantih,vse nekaj delajo potiho za hrbtom ljudem,nevladne organizacije in novinarji-ke pa tolčejo po ljudeh,ki so proti naseljevanju,predvsem,ker prihajajo iz območij,kjer ni vojne,ja in tele gospe,kot je g.Eugenija Carl to očita nam,čeprav je tudi ona bila ...prikaži več deležnanaše pomoči,če se ne motim, s tem,da nima nobenega begunca-migranta doma,če se že tako zaletava s temi problemi,naj kar ona vzame nekaj teh ižinirjev

  • Igorgeus 13:10 09.marec 2017.

    Kriminal je močno odvisen od socialnega statusa. Procentualno je najvišja med tistimi s slabšim. Tam pa se tudi večinoma nahajajo razne manjšine in predvsem tujci.

  • erikkk 12:31 09.marec 2017.

    Hrvaška me ne zanima ... Letos grem na Aljasko za mesec dni