Svet
25 ogledov

V Avstriji slavi predstavnik skrajne desnice

Norbert Hofer EPA/FILIP SINGER
Na današnjih predsedniških volitvah v Avstriji je slavil kandidat svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer, ki so mu ankete napovedovale drugo mesto. V drugem krogu volitev se bo pomeril s predstavnikom Zelenih Alexandrom Van der Bellenom.

Rezultati na avstrijskih predsedniških volitvah so presenčenje. Sodeč po neuradnih rezultatih je največ, 36,4 odstotka glasov, osvojil kandidat svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer, ki so mu ankete napovedovale drugo mesto. Na drugem mestu je vodja Zelenih Alexander Van der Bellen z 20,4 odstotka glasov, na tretjem mestu pa je z 18,5 odstotka glasov predsednica vrhovnega sodišča Irmgard Griss, ki kandidira kot neodvisna izzivalka.

Uradni končni izidi bodo znani šele v ponedeljek zvečer, ko bodo prešteli še glasove, prejete po pošti, vendar se izid ne more več spremeniti.

Poraz vladajočih strank

Velik poraz na volitvah sta doživela kandidata tradicionalno vladajočih strank - socialdemokratov (SPÖ) in ljudske stranke (ÖVP), kar analitiki pripisujejo načinu, kako se je vlada lotila begunske krize, ki je v veliki meri obvladovala kampanjo pred volitvami. Z nasprotovanjem priseljevanju pa so skrajni desničarji z Norbertom Hoferjem na čelu očitno uspeli prepričati večji delež volivcev.

Hofer je v odzivu izrazil hvaležnost volivcem za zaupanje in pripomnil, da ni pričakoval tako visoke podpore. V FPÖ so z navdušenjem sprejeli rezultate. Šef stranke Heinz-Christian Strache je dejal, da so danes pisali zgodovino in da prihaja novo politično obdobje.

Komentarjev 16
  • Ana Kersnik 21:48 19.maj 2016.

    Razlika je več kot očitna!!!! Sem živela v avstriji in lahko potrdim, da se slovenija in avstrija pač ne moreta primerjati, žal! standard, obleke cene,... mislim, da bi bilo najboljše da bi avstrija posvojila pol evrope.

  • Ana Kersnik 21:45 19.maj 2016.

    Tak da od koderkoli je oseba, se mora počutiti vredno, saj so razlike v glavah nekaterih omejencev in čisti zna se zgoditi da so omejeni "ne ravno pametni" in "ne ravno izobraženi" po mojih izkušnjah :)

  • Ana Kersnik 21:43 19.maj 2016.

    vsi vi desničarski zavedni slovenci se tega očitno ne zavedajo. Ko prideš v avstrijo, si iz juga al pa slovakije, ni velike razlike in iskreno sem se počutila malo sramotno, ko sem rekla, da sem iz slovenije, iz države ki ...prikaži več je pač revna v pirmerjavi z avstrijo. Največji problem takih ki trosijo takšne je verjetno, da sploh niso bli drugje kot na hrvaškem :)