Svet
0 ogledov

V Avstriji slavili socialdemokrati

Werner Faymann žena Martina volitve Avstrija Reuters
Na parlamentarnih volitvah v Avstriji so slavili socialdemokrati (SPÖ) z dosedanjim kanclerjem Wernerjem Faymannom na čelu.

Na parlamentarnih volitvah v Avstriji so slavili socialdemokrati (SPÖ) z dosedanjim kanclerjem Wernerjem Faymannom na čelu, kažejo rezultati vzporednih volitev, ki jih je objavila avstrijska televizija ORF. Na drugem mestu je Ljudska stranka (ÖVP), skupaj pa sta stranki osvojili dovolj poslanskih sedežev, da bosta lahko vladali še naprej.

V parlamentu bo šest strank

Socialdemokrati so osvojili 26,4 odstotkov glasov, potem ko je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2008 stranka prejela 29,3-odstotno podporo. Stranka bo, če bodo rezultati potrjeni, imela v spodnjem domu avstrijskega parlamenta 51 sedežev.

Glede na leto 2008 je padla tudi podpora ÖVP. Stranka z Michaelom Spindeleggerjem na čelu je glede na rezultate vzporednih volitev danes prejela 23,8 odstotkov glasov, potem ko je leta 2008 uživala 26-odstotno podporo volivcev. Stranki bi po teh rezultatih v parlamentu pripadlo 46 poslanskih mest.

Od leta 2007 so veliko avstrijsko koalicijo sestavljali socialdemokrati in Ljudska stranka, cilj obeh pa je bil ohraniti oblast tudi po tokratnih volitvah. Glede na rezultate vzporednih volitev bosta stranki v parlamentu skupaj zasedali 97 sedežev, kar zadošča za ohranitev velike koalicije.

Sicer bo v avstrijskem parlamentu, če bodo potrjeni rezultati vzporednih volitev, zastopanih šest strank. Na tretje mesto so se uvrstili svobodnjaki (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheja, ki so jim volivci zaupali 22,4 odstotkov glasov oziroma 44 poslanskih mandatov. Stranka je glede na volitve leta 2008 okrepila svoje rezultat za 4,9 odstotne točke oziroma si je zagotovila dodatnih šest poslanskih sedežev.

Zeleni so prejeli 11,2-odstotno podporo oziroma 22 poslanskih sedežev. V primerjavi z letom 2008 se jim je podpora zvišala za 0,8 odstotka in bi tako, če bi bili rezultati potrjeni, razpolagali z dvema dodatnima poslanskima sedežema.

Med poslance dve novi stranki, Haiderjeva stranka izvisela

V parlament pa bosta, kot kažejo vzporedne volitve, vstopili tudi dve novi stranki. Preboj naj bi uspel stranki Team Stronach milijarderja Franka Stronacha, ki je glede na vzporedne volitve prepričala šest odstotkov volivcev in osvojila 11 poslanskih mandatov. Uspeh pa je zabeležila tudi liberalna stranka Neos Hansa Petra Haselsteinerja, ustanovitelja gradbenega koncerna Strabag, s 4,7 odstotka glasov oziroma predvidoma devetimi poslanci.

V parlament se ni uspelo uvrstiti stranki BZÖ, ki jo je ustanovil pokojni deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider. Stranka je namreč glede na rezultate vzporednih volitev prejela 3,7 odstotka glasov in torej ni dosegla potrebnega štiriodstotnega praga za vstop v avstrijski parlament.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.