Svet
71394 ogledov

Avstrijci z novim režimom na meji

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Že nekaj dni zapored ima Avstrija več kot sto novih primerov okužb z virusom na dan, zato so poostrili merila za vstop v državo.

Vsi državljani Evropske unije, ki v Avstrijo vstopajo iz tveganih držav, med njimi so denimo tudi Romunija, Srbija, Bosna, Črna gora, Švedska, Rusija ali ZDA, bodo morali na meji pokazati negativen izvid na covid-19.

Test ne sme biti starejši od treh dni, kdor ga ne bo imel, ga bo moral na svoje stroške obvezno opraviti v dveh dneh po vstopu v Avstrijo. Dokler ne bo dobil izvida, bo moral biti v samoizolaciji.

Nova pravila bodo začela veljati v ponedeljek.

Avstrijci zaostrujejo tudi vstop za državljane tretjih držav. Zanje je vstop v državo načeloma prepovedan, razen če bivajo v državah schengenskega območja in na meji predložijo test, ki ni starejši od 72 ur. Po vstopu v državo morajo kljub temu v desetdnevno karanteno, piše portal ORF.

 
Komentarjev 4
  • stanko 13:01 25.julij 2020.

    Novica za kozlat. Sploh naslov.

  • softundsicher 10:11 25.julij 2020.

    "Slovenija je še naprej na t. i. varnem seznamu držav. To pomeni, da lahko slovenski državljani v Avstrijo vstopajo brez obveznosti predložitve testa na covid-19 oziroma karantene. Morajo pa verodostojno izkazati, da se v zadnjih 14 dneh niso mudili v ...prikaži več nobeni državi, ki ni na seznamu varnih, piše na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Dunaju."

  • softundsicher 10:06 25.julij 2020.

    Slovenci moramo na meji pikazati negativen test samo v primeru, če prihajamo iz rizičnih držav. Jaz tega iz vašega članka ne razberem. Na rtvslo piše tako "Avstrija je po tem, ko so imeli v petek več kot sto primerov okužbe ...prikaži več z novim koronavirusom, sprejela ostrejša pravila za vstop v državo. Potniki iz 32 tveganih držav (Slovenije ni med njimi) bodo morali že na meji pokazati negativen izvid."