Svet
21 ogledov

V Aziji mutiran virus ptičje gripe

Ptičja gripa bi se lahko vrnila, opozarjajo na ZN. EPA
Virus ptičje gripe bi lahko ponovno povzročal sive lase predvsem po Aziji. Pojavila se je namreč na cepiva odporna različica, opozarjajo Združeni narodi.

Različica se je pojavila v Vietnamu in na Kitajskem, njenega vpliva na človeka pa zdravniki še niso uspeli oceniti.

Virus bi iz Vietnama lahko preskočil na Tajsko, v Malezijo in Kambodžo, kjer je letos po okužbi že umrlo osem ljudi, poroča BBC.

Po izbruhu virusa ptičje gripe leta 2003 je umrlo 331 ljudi, pomrlo pa je tudi 400 milijonov domače perutnine.

Države opozarjajo na previdnost

Virus se je člta 2006 razširil na 63 držav po svetu, tudi v Slovenijo. V največji meri se je ohranil v Bangladešu, Egiptu, Indiji, Indoneziji, Vietnamu in na Kitajskem. Več primerov virusa v zadnjih dveh letih pa znova zaznavajo tudi v nekaterih drugih državah.

Svetovna organizacija za prehrano in kmetijstvo je države pozvala, naj se pred morebitno ponovno razširitvijo virusa zaščitijo s povečano pripravljenostjo in nadzorom.

Komentarjev 2
  • BenX 08:09 30.avgust 2011.

    mislim da lahko ovržemo darvinovo teorijo o evoluciji, mutacija itd. to kaj se zadnja leta dogaja namreč ni normalno. vsako leto nek "ubijalski" mutiran virus, ki je kar naenkrat odporen na zdravila. in pojavi se kar sam od sebe... :) ...prikaži več in zmeraj nekje bogu za leđama... :) ne vem, ali samo v aziji in južni ameriki uporabljajo zdravila, da se ma virus možnost privaditi na njih? :)

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:15 29.avgust 2011.

    Ma nehajte nas yebat s telimi gripami in nas strašit,kaj bi blo,če bo in kaj ne bo če bomo kupoval zdravila in jih jedli,kot uni požiralci hamburgerjev in z špehnatimi možgani v Hamburgerlandu??Vse skup je samo bogatenje farmacevtov in ...prikaži več multinacionalk,ki stojijo zadaj!