Svet
6 ogledov

V Bahrajnu savdska vojska

Nedeljo so zaznamovali spopadi med policijo in protestniki. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Okoli tisoč savdskih vojakov je vkorakalo v Bahrajn, kjer naj bi poskrbeli za varovanje vladnih stavb. Protestniki so napovedali, da bodo tovrstno dejanje razumeli kot vojno napoved.

Savdska Arabija je v Bahrajn napotila okoli tisoč svojih vojakov. Ti naj bi kot del čet Sveta za sodelovanje zalivskih držav (GCC) poskrbeli za varovanje vladnih poslopij. Nadzorovali naj bi finančne ustanove, elektrarne, vodno in naftno omrežje. Nabeel al-Hamer, nekdanji informacijski minister in svetovalec dvora, je potrdil prihod sil, ki bodo "v Bahrajnu vzdrževale red in varnost".

Priče opisujejo, da je na poti okoli 200 vozil, med katerimi so tudi rešilni avtomobili, avtobusi, džipi in cisterne z vodo. Po njihovih besedah med vozili ni tankov.

V nedeljo je v Bahrajnu prišlo do spopadov med policijo in pretežno šiitskimi demonstranti. Ti so po neuspešnih poskusih policije, da bi jih pregnala, postavili barikade na cesti, ki pelje v predel mesta, kjer se nahajajo finančne ustanove. Protestniki na barikadah vztrajajo tudi danes.

Z njihovim prihodom oblast poskuša zatreti proteste, ki zadnje tedne pretresajo državo. Šiitski nasprotniki sunitskih voditeljev Bahrajna so že napovedali, da bodo to potezo razumeli kot vojno napoved. Slednje bi lahko povzročilo intervencijo Irana, ki predstavlja največjo šiitsko moč v regiji. Iran se namreč že zdaj sooča z obtožbami, da provocira proteste v Bahrajnu.

Zalivske države pozorno opazujejo situacijo v Bahrajnu, še posebej Savdska Arabija. Generalni sekretar GCC Abdul Rahman al-Attiyah je včeraj dejal, da je zagotavljanje varnosti in stabilnosti v katerikoli zalivski državi odgovornost celotne regije. V svoji izjavi sicer ni dejal, da bi Bahrajn izrecno zahteval pomoč. Zavrnil pa je tuje vmešavanje v dogajanje v Bahrajnu, pri čemer je imel v mislih predvsem Iran. Dodal je, da vsak poskus destabiliziranja države lahko ogrozi varnost in stabilnost celotne regije.

Bela hiša je pozvala Bahrajn, naj začne dialog s protestniki. Velika Britanija pa je svoje državljane že pozvala, naj ne potujejo v omenjeno zalivsko državo, vse, ki so v omenjeni državi, pa so prosili, naj do nadaljnjega ne zapuščajo domov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.