Svet
19 ogledov

V Bangladešu usmrtili vodjo islamistov

Abdul Kader Mula
1/3
EPA
V Bangladešu so obesili enega pomembnejših vodij islamistov v državi Abdula Kaderja Mulo, znanega tudi kot klavec iz Mirpurja.

Mula je prvi obsojenec mednarodnega sodišča za vojne zločine, ki je bil usmrčen zaradi pokolov med krvavo vojno za neodvisnost leta 1971.

Sodišče so oblasti vzpostavile leta 2010 za zločine med vojno za neodvisnost leta 1971, v kateri so bili po ocenah oblasti ubiti trije milijoni ljudi. Opozicija trdi, da so ga vzpostavili za uničenje njenih voditeljev. Ob Muli so doslej na smrt obsodili že štiri islamiste in druge politike.

65-letni Abdul Kader Mula je bil eden od vodij islamistične stranke Džamat-e-Islami. Že njegova obsodba januarja letos je sprožila proteste podpornikov stranke po državi, ki so vodili v najhujše nasilje od vojne za neodvisnost. Doslej je bilo v tem nasilju ubitih 231 ljudi. V prestolnici Daka in drugod po državi so zato danes veljali poostreni varnostni ukrepi.

Po usmrtitvi so danes že poročali o spopadih med islamisti in opozicijskimi protestniki s policisti v več mestih po državi.

Stranka je usmrtitev označila za politični umor in zagrozila z maščevanjem "za vsako kapljo njegove krvi". Na drugi strani je več tisoč sekularnih protestnikov njegovo usmrtitev proslavilo v Daki, kjer so na enem od trgov vztrajali že od torka.

Usmrtiti bi ga namreč morali že v torek, a mu je bil odobren odlog izvršitve smrtne kazni na podlagi pritožbe na smrtno obsodbo v zadnjem trenutku. Vrhovno sodišče je nato pritožbo danes zavrnilo. Čez nekaj ur so ga nato obesili v zaporu v Daki.

K ustavitvi izvršitve smrtne kazni je sicer pozvala tudi komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay v pismu premieru Bangladeša, ker sojenje ni bilo v skladu z mednarodnimi standardi za smrtno kazen.

Na sodišču sodijo vodjem milic, ki so v vojni za neodvisnost sodelovale s pakistanskimi silami. Milice, ki so jih vodili vodje stranke Džamat-e-Islami, so na podlagi verskih razlogov skušale preprečiti, da bi Vzhodni Pakistan, ki je zdaj Bangladeš, postal neodvisna država.

Mula je bil obsojen kot vodja ene od teh milic zaradi množičnih pokolov, posilstev in umorov, tudi 350 neoboroženih civilistov. Večino zločinov je storil v predmestju Dake Mirpur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.