Svet
8 ogledov

V Belgiji izglasovali prepoved burk

22_06_09_ap_burka Žurnal24 main
Belgija. Spodnji dom parlamenta je izglasoval prepoved nošenja muslimanskih oblačil, ki zakrivajo žensko telo.

Belgija bo tako zelo verjetno postala prva evropska država, kjer bo v javnosti prepovedano nositi burke, ki zakrivajo celotno telo, in nikabe, ki zakrivajo ves obraz z izjemo oči. Zakonodajo o prepovedi burk sicer načrtuje tudi francoska vlada.

Spodnji dom belgijskega parlamenta je prepoved danes izglasoval brez glasov proti in z dvema vzdržanima glasovoma, a prepoved bo začela veljati šele, ko jo bo potrdil tudi belgijski senat.

Nošenje burke in nikabe bo prepovedano na ulici, parkih, športnih igriščih in javnih zgradbah. Izjeme bodo dovoljene le v primeru določenih praznovanj, če to odobrijo lokalne oblasti.

Kršitelj za teden dni v zapor
Zakon v primeru kršitve predvideva od 15 do 25 evrov kazni oziroma do sedem dni zaporne kazni, razen v primeru policijskega dovoljenja za nošenje teh oblačil.

Belgijski politiki trdijo, da je glavni razlog za prepoved zagotovitev varnosti na javnih mestih, kjer bi morala biti omogočena prepoznavnost ljudi, po mnenju kritikov pa gre zgolj za populistične ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.