Svet
10 ogledov

V Beli hiši nimajo dokazov

binladen_reu_main225 Žurnal24 main
Iz Bele hiše so sporočili, da nimajo dokazov, da so pakistanske oblasti vedele, da se je Osama bin Laden skrival v Pakistanu. Kljub temu bodo od Islamabada zahtevali preiskavo.

"V Abotabadu je obstajala mreža za podporo bin Ladnu," je danes v pogovoru za televizijsko mrežo NBC zatrdil svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Tom Donilon. "Sicer nismo videli dokazov, da je vlada vedela za to. Vendar morajo to preiskati," je dodal.

Našli "teroristično zakladnico"
Dokumenti, ki so jih ameriški specialci zasegli v hiši v pakistanskem Abotabadu, kjer se je skrival bin Laden, so največja teroristična zakladnica, kar so jo kdaj zbrali, je še dejal Donilon. Kot se je izrazil, je podatkov "za manjšo knjižnico".

Kljub likvidaciji najbolj iskanega terorista na svetu pa ne morejo razglasiti poraza Al Kaide, je še opozoril Obamov svetovalec. "Absolutno nujno je, da ostanemo budni in hkrati nadaljujemo pritisk na to organizacijo," je poudaril.

ZDA se bodo zdaj usmerile na drugega najbolj iskanega človeka na svetu, Ajmana al Zavahirija, ki je veljal za drugega človeka Al Kaide. Donilon je sicer menil, da egiptovski kirurg "ni niti blizu temu, kar je bil Osama bin Laden".

Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani bo v ponedeljek nagovoril parlament, kar bo prva uradna izjava po več kot tednu dni, odkar je bil Pakistan osramočen, nesodelovanje z ZDA pa je vzbudilo dvome o medsebojnih odnosih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.