Svet
38 ogledov

V Benetkah razburjajo križarke

Križarka v Benetkah EPA
Poleg tega da motijo tamkajšnje prebivalce, uničujejo krhke podvodne temelje beneških palač.

V Beneški laguni bo od prihodnjega leta občutno manj velikih ladij za križarjenja, ki že dolgo razburjajo okoljevarstvenike in lokalne prebivalce. Tako imenovani plavajoči nebotičniki še posebno motijo, ko plujejo v bližini Trga svetega Marka. Poleg tega povzročajo visoke valove, ki naj bi uničevali krhke podvodne temelje beneških palač.

Sporna je predvsem plovba po kanalu Giudecca, po katerem križarke plujejo proti mestnemu pristanišču in pri tem peljejo tik ob Trgu svetega Marka v središču Benetk.

Največje ne bodo smele v Benetke

Že od 1. januarja bo križark, težjih od 40 tisoč ton, v tem kanalu 20 odstotkov manj, od novembra prihodnje leto pa potniške ladje, težje od 96 tisoč ton, po njem sploh ne bodo več smele pluti, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v torek odločila italijanska vlada.

Prepovedano tudi za trajekte

Poleg tega se je vlada po srečanju s predstavniki Benetk danes odločila, da z novim letom v kanalu Guidecca prepove plovbo za trajekte. Po nekaterih ocenah naj bi se na ta račun tam za 25 odstotkov zmanjšal ladijski promet, okolju škodljivi izpusti pa kar za polovico, še piše APA.

Medtem v Benetkah pripravljajo alternativne poti, po katerih bi ladje lahko plule v beneško pristanišče, ne da bi pri tem peljale tako blizu mestnega središča. Kdaj bodo poti končane, še ni znano, trajalo pa naj bi vsaj dve leti.

Kar 440-odstotno povečanje

V Benetke na križarkah vsako leto pripluje 1,6 milijona ljudi. Od leta 1997 se je ta številka povečala za kar 440 odstotkov, Benetke pa so postale četrti največji terminal za križarke v Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.