Svet
39 ogledov

V Berlinu do 50 tisoč evrov kazni za oddajanje prek Airbnbja

Berlin Profimedias
V večjih nemških mestih so pred dvema letoma napovedali boj oddajanju privatnih stanovanj prek spletnih strani kot je Airbnb. Po prehodnem obdobju se mestni organi sedaj lotevajo kaznovanja najemodajalcev.

Na spletni strani Airbnb je bilo pred enim letom še možno v Berlinu izbirati med štirinajst tisoč stanovanji, ki so jih oddajali privatniki. Danes jih je za okoli polovico manj, saj so mestne oblasti napovedali boj ilegalnemu oddajanju stanovanj. V nemškem glavnem mestu so se cene nepremičnin v zadnjih letih strmo povišale. Glavni krivec naj bi bilo ilegalno oddajanje stanovanj turistom prek spletnih strani. V mestu je pomanjkanje stanovanj tako veliko, da nekateri obupani domačini že razpisujejo nagrade za informacije o praznih stanovanjih.

Ob koncu leta 2013 so zato v Berlinu sprejeli "Zakon o prepovedi uporabljanja stanovanj v druge namene", v tem primeru v namene oddajanja turistom. Stanovanja tako ne smejo biti uporabljena v noben drug namen kot bivanje. Še naprej je dovoljeno oddajanje stanovanja v bivanjske namene za obdobje daljše od treh mesecev, zamenjava za drugo stanovanje (v namen dopusta) in oddajanje posameznih sob (če je več kot 60 odstotkov stanovanja uporabljeno v bivanjske namene).

35 delavcev za 3,5 milijonski Berlin

Prvega maja 2014 je zakon stopil v veljavo, a so oblasti najemodajalcem omogočilo dvoletno prehodno obdobje do novembra 2015, v katerem lahko uredijo status svojega stanovanja. A večino vlog tistih, ki so želeli stanovanje še naprej oddajati turistom, so zavrnili. Predvsem zaradi vseprisotne stiske s stanovanji v Berlinu.

Prepoved uporabljanja stanovanj v druge namene so prepovedali tudi v Münchnu in Hamburgu, o prepovedi pa razmišlja še mnogo drugih mest. Med drugim se je tudi New York zapletel v pravno vojno s posredniškim portalom Airbnb. Ob stiski s stanovanji pa imajo v boju proti privatnemu oddajanju veliko vlogo tudi hotelirji in gostinci, ki že beležijo izgube.

V Berlinu se proti ilegalnim najemodajalcem bori 35 uradnikov. V nemški prestolnici, ki šteje 3,5 milijona prebivalcev, zanemarljiva številka. Kakor poroča Spiegel je delo lovilcev na ilegalna turistična stanovanja težko in skorajda brez uspeha. "Sicer lahko uporabljamo spletne strani kot Airbnb za raziskovanje, a nam ne smejo služiti kot dokaz. Večina lastnikov na spletni strani ne navaja natančnih naslovov, ne smemo pa ponudnike poklicati in jih vprašati, kje se nahaja njihovo stanovanje. Tako se moramo zanašati na naše izkušnje in čut," razloži uradnica Julia Krüger, ki vsak dan išče ilegalna počitniška stanovanja po Berlinu.

Iskanje šivanke v senu

Berlinski občinski svetnik Stephan von Dassel si bi želel računalniški program, ki bi iz vseh namigov o naslovu stanovanja na strani z oglasi, razbral natančno lokacijo ilegalnega počitniškega doma. Njegovemu načrtu pa nasprotuje berlinski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov. Von Dassel pa je odločen, da bo v svojem okrožju Berlin-Mitte naredil konec ilegalnemu oddajanju. "Če bi mi kak heker ponudil naslove vseh najemodajalcev, bi mu jih odkupil. Sicer ne vem, če je to dovoljeno, ampak o tem sploh ne razmišljam," je povedal za Spiegel.

Berlinski zid | Avtor: Profimedias Profimedias
Iskanje ilegalno oddanih stanovanj von Dassel primerja z iskanjem šivanke v senu, dokler uradniki ne bodo dobili več pooblastil in jim bo na voljo več delavcev, bo delo 35 uradnikov brezupno. Na mnogih spletnih forumih o ilegalnem oddajanju počitniških stanovanj, uporabniki zato mirijo zaskrbljene lastnike, da oblasti delujejo zelo počasi in slabo ter, da do obsodb še sploh ni prišlo. Ostaja pa tveganje, zaradi katerega si je mnogo nekdanjih ponudnikov že premislilo in sedaj oddaja stanovanje dolgoročnim najemojemalcem.

Med te, ki so svojo dejavnost opustili, spada tudi podjetje T&C Apartments, ki je v najboljših časih oddajalo 160 stanovanj v Berlinu. Podjetje je imelo okoli polovico stanovanj v lasti, druga pa je najemalo. Zaradi prisilnega zaprtja je podjetje ustvarilo okoli dva milijona evrov izgube. "Razlog za zaprtje podjetja so bili predvsem zunanji pritiski. Politiki so naše podjetje v medijih stalno izpostavili kot glavnega krivca za slabe stanovanjske razmere v prestolnici. To je pustilo tudi sled pri naših sodelavcih," je ob zaprtju za nemški časopis Tagesspiegel povedal generalni direktor podjetja.

Oktoberfest | Avtor: EPA EPA

Cene najema ponekod astronomske

Mnogi ponudniki počitniških domov pa se kljub grozečih kazni do petdeset tisoč evorov za prepoved zaenkrat ne zmenijo. Predvsem v času Oktoberfesta pa v Münchnu, kjer je oddajanje stanovanj turistom prepovedano od leta 2013, cene pičlo narastejo. Za stanovanje, veliko 60 kvadratnih metrov, v bližini slavne Theresienwiese tako lastnica zahteva 379 evrov na noč, za bližnje 90 kvadratnih metrov veliko stanovanje, v katerem najde prostor osem ljudi, pa lastnik zahteva okoli 2000 evrov na noč.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:52 20.avgust 2015.

    Povzetek: Hotelirji želijo manj konkurence. Zakaj ? Ker kapitalizem je kapitalizem samo na papirju. V resnici je pa za večje stvari vse zmenjeno prek politične volje.