Svet
16 ogledov

V BiH nova vlada

Dragan Čović leta 2005 še kot član tripartitnega predsedstva BiH. Reuters
Več kot eno leto po parlamentarnih volitvah so se voditelji šestih parlamentarnih strank v Bosni in Hercegovini dogovorili za oblikovanje skupne državne vlade. Politična kriza je dolgo hromila državo, tudi na poti približevanja EU.

Kljub temu, da ime predsednika vlade še ni znano, so se na tokratnem sestanku dogovorili, da bodo vlado tvorili predstavniki šestih strank, njihovi predsedniki SNSD Milorad Dodik, SDS Mladen Bosić, HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, SDP Zlatko Lagumdžija in SDA Sulejman Tihić pa niso razkrili niti imen ministrov, čeprav so ministrstva že razdeljena.

Položaj predsedujočega svetu ministrov, kot je uradni naziv premierja BiH, bo zasedla HDZ BiH. To bo sicer prvič od konca vojne leta 1995, da bo vlado vodil predstavnik hrvaškega naroda. Stranka bo v četrtek sporočila ime premierja in ga predlagala predsedstvu BiH. Slednje ga mora še potrditi, nato pa bodo v parlamentu glasovali o njegovi zaupnici.

Bošnjaške stranke bodo imele v svetu ministrov, torej v vladi, štiri ministre: za zunanje in notranje zadeve, obrambo ter promet. Ob predsedujočem svetu ministrov bodo hrvaške stranke imele še dva ministra: za pravosodje ter človekove pravice in begunce. Srbske stranke pa bodo imele tri ministre: za zunanjo trgovino in gospodarske odnose, finance ter civilne zadeve.

Napredek po godu EU

Predsedniki strank so dosegli tudi politični dogovor o nekaterih glavnih reformah, ki jih zahteva Evropska unija (EU). Gre za zakon o popisu prebivalstva, za razdelitev državnega premoženja in za proračun leta 2012.

Politični voditelji so izrazili zadovoljstvo nad vsem doseženim. "Prevladalo je vzdušje kompromisa in razumevanja, da so odločitve stvar domačih akterjev in ne mednarodnega posredovanja," je dejal predsednik Republike srbske Milorad Dodik, ki je menil, da bo sedaj BiH lahko zaprosila za status kandidatke za članstvo v EU. Predsednik največje bošnjaške stranke SDA Sulejman Tihić je poudaril, da nihče ni povsem zadovoljen, da pa so dosegli dober dogovor v interesu BiH in njenih državljanov. Predsednik HDZ 1990 Božo Ljubić pa je dejal, da je na dogovor dal "pogojni podpis", ki ga lahko umakne, če ne bodo dosegli še nekaterih dogovorov v prihodnjih dneh. Izjave ni pojasnil, dodal pa je, da na danes doseženi dogovor morebiten umik podpisa ne bi imel posledic, saj bo nova vlada imela potrebno večino.

Predstavnika mednarodne skupnosti v BiH sta pozdravila danes doseženi dogovor o oblikovanju vlade BiH in drugih vprašanjih. Posebni predstavnik Evropske unije v BiH Peter Sorensen je še pozval k čimprejšnji uresničiti dogovorjenega, predstavnik mednarodne skupnosti Valentin Inzko pa je vlado spomnil na druge pomembne izzive, med njimi sprejem globalnega fiskalnega okvira in proračuna, ki bo zagotavljal polno delovanje državnih institucij in izpolnitev mednarodnih obvez države.

Komentarjev 1
  • privat 19:55 29.december 2011.

    avstro ogerska , osmansko cesarstvo,yugoslavija in nato stara evropa se ni mogla zmeniti z tem srbskim narodom...bih pa bo uspelo??Rešitev je hrvaški pristop k reševanju nemogočega!!