Svet
4 ogledov

V BiH referenduma ne bo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Republika srbska ne bo izvedla referenduma o tožilstvu in sodišču BiH, ki je privedel do najresnejšega konflikta države z mednarodno skupnostjo.

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je na pogovoru s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom v Banjaluki dosegla dogovor, da Republika srbska ne bo izvedla referenduma o tožilstvu in sodišču BiH. Z EU bodo začeli strukturni dialog o pravosodju BiH, je v Bruslju povedal tiskovni predstavnik Ashtonove Michael Mann.

Dialog bo vodil evropski komisar za širitev Štefan Füle, začel pa naj bi se junija.

Dodik je pred tem po pogovoru z Ashtonovo v Banjaluki na novinarski konferenci dejal, da referendum "trenutno ni nujen", saj želijo dati priložnost dialogu z EU o odpravi pomanjkljivosti pravosodja BiH.

Odstop od referenduma, s katerim je grozil od marca in ki je privedel do njegovega najresnejšega konflikta z mednarodno skupnostjo, je pojasnil s tem, da je prejel zagotovila, da je EU pripravljena na dialog o reformi pravosodja v BiH.

"Sklepi narodne skupščine iz 13. aprila (o pripravi referenduma) predstavljajo politično stališče parlamenta, v luči dogovora o strukturnem dialogu pa jih bomo znova preučili," je po enournem pogovoru dejal Dodik. Dodal je, da bo na podlagi ponudbe EU parlamentu predlagal odločitev, "ki bo ustrezno odražala novonastale razmere", prepričan pa je, da jo bodo poslanci podprli.

Dialog edina rešitev
Ashtonova je v Banjaluki izrazila zadovoljstvo, da bo grožnja z referendumom odpravljena, ob tem pa poudarila, da je najboljša pot naprej konstruktiven dialog.

Ashtonova je nato odpotovala v Sarajevo, kjer se bo popoldne sestala s člani predsedstva BiH, pa tudi s predsednikom Socialdemokratske stranke BiH (SDP BiH) Zlatkom Lagumdžijo in predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem.

Ashtonova je v Sarajevo sicer prispela že v četrtek zvečer, ko se je sestala z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v BiH Valentinom Inzkom. Z Ashtonovo je v BiH je tudi direktor za Zahodni Balkan v evropski diplomatski službi Miroslav Lajčak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.