Svet
14 ogledov

V BiH v teku postopki zoper 70 osumljenih terorizma

Napad v Sarajevu EPA
Šef bosanskohercegovskega tožilstva je potrdil, da trenutno v državi vodijo postopke zoper 70 osumljencev, ki naj bi bili povezani s terorizmom.

Goran Salihović, vodja tožilstva v Bosni in Hercegovini, je v intervjuju za Nezavisne novine povedal, da so tožilci zoper osumljene terorizma na sodišču uspeli v kar nekaj primerih in da se obsojeni soočajo z "zelo strogimi zapornimi kaznimi". Vsi, ki so jim glede terorizma sodili v Sarajevu, so krivdo zanikali, za zdaj sta le dva osumljenca priznala odhod na bojišča v Sirijo, zaradi česar bosta leto dni v zaporu.

Vseh osumljenih od lanskega leta do zdaj je bilo 70. Salihović je v intervjuju povedal, da je tožilstvo v tej državi dovolj dobro usposobljeno za uspešen boj proti terorizmu. Napovedal je, da bodo tožilci ustrezno reagirali na kakršne koli paralelne strukture, ki delujejo izven Islamske države, če se bo izkazalo, da jih bremenijo elementi kaznivega dejanja. 

Šef tožilstva v BiH je še potrdil, da je bil terorizem glavna tema nedavnega srečanja vodij policijskih in pravosodnih organov v BiH z direktorjem CIE Johnom Brennanom, ki je obiskal Sarajevo.

Europol okrepljen proti terorizmu

V skladu s pravili, ki bodo začela veljati 1. maja prihodnje leto, naj bi se Europol hitreje odzival v boju proti terorizmu, spletnemu kriminalu in drugim kaznivim dejanjem. Hkrati naj bi se okrepile tudi varovalke glede osebnih podatkov in demokratičnega nadzora.

Europol bo tudi okrepil svojo posebno protiteroristično enoto in bo tako lahko hitreje odkrival teroristične grožnje. Uradniki Europola bodo lahko v prihodnje od spletnih podjetij, kot je Facebook, zahtevali izbris s terorističnimi organizacijami povezanih strani.

Evropski poslanci so v današnji razpravi pred glasovanjem izpostavljali nujnost učinkovitejšega boja proti terorizmu, a številni so ob tem posvarili pred pretiranim zbiranjem podatkov in nadzorom nad njimi. Opozarjali so tudi, da ne sme priti do omejevanja človekovih pravic.

Komentarjev 3
  • erikkk 11:01 15.maj 2016.

    me veseli da bodo ta gnioj čist istrebli ...ne morem pozabit napihovanja kako bodo osvojili celo evropo kar na bruhanje mi gre od smeha ... kozjejebci usrani isisovi

  • jozicamurn 02:04 15.maj 2016.

    Soroš-fundacija podpira separatizem in nove revolucije v bosni, zopet naperjene proti srbom v republiki srpski s strani muslimanov in izdajalcev pod resničnimi srpskimi priimki.Ne bo ti uspelo gnida soroš, poberi se! Gospod Dodik in ostali smo te prebrali.Zgini ...prikaži več ven s tvojimi plačanci.

  • Avatar Leon
    Leon 08:59 14.maj 2016.

    V Banjaluki se pripravljajo množične demostracije ! Napetosti v Banja luki, napovedana dva protesta, bojijo se udeležbe skrajnežev ! Balkan je epicenter svetovnih vojn !