Svet
6 ogledov

V BiH volivci nekoliko premešali karte

Bakir Izetbegović je presenetljivi zmagovalec za bošnjaškega člana predsedstva. Žurnal24 main
V BiH, kjer so včeraj potekale splošne volitve, je prišlo do preobrata pri Bošnjakih, pod črto pa volitve niso prinesle bistvenih sprememb.

Bakir Izetbegović, sin pokojnega voditelja Muslimanov v BiH Alije Izetbegovića, je presenečenje volitev v tričlansko predsedstvo države. Volivci so namreč Izetbegoviću, ki je član Stranke demokratske akcije, namenili okoli 35 odstotkov glasov, sledi pa mu medijski tajkun Fahrudin Radonić z okoli 31 odstotki podpore. Dosedanji bošnjaški član predsedstva Haris Silajdžić je največji poraženec, saj so mu ankete napovedovale vse kaj prej kot tretje mesto in 25 odstotkov.

Srbe bo v predsedstvu zastopal Nebojša Radmanović iz vodilne Stranke neodvisnih demokratov z okoli 50-odstotno podporo, medtem ko bo Hrvate na podlagi okoli 60-odstotne podpore zastopal Željko Komšič iz Socialdemokratske stranke. Predstavnica HDZ BiH Borjana Krišto je z 20 odstotki podpore močno zaostala. Še bolj zadaj je bil predstavnik HDZ 1990 Martin Raguž.

Volilna udeležba je bila po prvih nepopolnih podatkih okoli 56,3-odstotna, kar je največ po letu 2002.

Svoji izbirali svoje
3,12 milijona volilnih upravičencev je sicer volilo tudi poslance spodnjih domov parlamentov BiH in obeh etnitet. Na območjih s hrvaškim prebivalstvom je slavil HDZ, v Republiki srbski Dodićevi neodvisni demokrati, na pretežno bošnjaških ozemljih pa sta najmočnejši Stranka demokratske akcije in Socialdemokratska stranka BiH.

V Republiki srbski so izbirali še predsednika in podpredsednika entitete, v Federaciji BiH pa še poslance desetih kantonalnih skupščin. Miroslav Dodik iz Stranke neodvisnih demokratov lahko odpre šampanjec, saj so ga Srbi znova potrdili za predsednika Republike srbske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.