Svet
18 ogledov

V BiH zaradi terorizma preiskujejo 70 osumljenih

Napad v Sarajevu EPA
Varnostne agencije in pravosodni organi so včeraj v Sarajevu potrdili, da je v Bosni in Hercegovini trenutno v preiskavi več deset ljudi, ki jih povezujejo z Islamsko državo.

Včeraj je v Sarajevu potekal operativni sestanek predstavnikov pravosodnih organov, policije in Obveščevalno-varnostne agencije (OSA), ki so razpravljali o varnosti na območju Bosne in Hercegovine. Po sestanku, ki je potekal za zaprtimi vrati, so medijem potrdili, da je trenutno na njihovem območju v teku 33 preiskav, v okviru katerih preiskujejo 70 osumljenih. Sumijo jih pozivanja k terorizmu, organiziranje teroističnih skupin, novačenje in nagovarjanje k terorizmu ter nezakonito pridruževanje tujim paravojaškim ali parapolicijskim organizacijam. Doslej so na podlagi različnih preiskav vložili dvajset obtožnic glede terorizma, v prihodnjih dneh naj bi na pristojno sarajevsko sodišče vložili še dve.

Po sestanku so potrdili še, da operativna skupina, ki se bori proti terorizmu na območju Bosne in Hercegovine, razpolaga s podatki, da se je doslej 120 državljanov BiH borilo na bojiščih v Siriji in Iraku. Del jih je umrlo, nekaj deset pa naj bi se jih vrnilo v domovino. Zoper večino pristojni vodijo preiskavo ali pa so zoper njih že vložili obtožnice. Podatek, ki pri tem najbolj skrbi je, da je večina teh borcev zelo mlada, rojeni so bili po letu 1990.

Podatki, ki jih pridobivajo varnostne službe, sicer govorijo, da se zmanjšuje število tistih, ki odhajajo na bojišča Sirije in Iraka.

Komentarjev 1
  • Presvetli 13:46 13.april 2016.

    Bolje,da SIPA sama poskrbi za vehabije katerih je kot plevela,kot pa prihajajoči SPETZNAZ kateri prihaja pod krinko usposabljat policaje republike srbske! Saj je vsem jasno zakaj prihajajo samo tistim ne kateri ne želijo tega vedet! Edino oni lahko zaustavijo te ...prikaži več ninđe! Še zelo zanimivo bo,me zanima kako se bo to razpletlo! Upam,da bo lahko SPETZNAZ rešil to balkansko zalego!