Svet
7 ogledov

V bolnišnici čez noč

Za dvigovanje pokojnine je Ratko Mladić tik pred izročitvijo haaškemu sodišču po Žurnal24 main
Ratka Mladića so premestili v bolnišnico, je potrdil njegov odvetnik. Nekdanji general bo jutri stopil pred sodnike, a se ne bo izrekel o krivdi.

Vzrok za premestitev Ratka Mladića iz zaporniške celice v bolnišnico je njegovo slabo zdravstveno stanje, ki naj bi bilo posledica večletne neustrezne zdravstvene oskrbe. Njegov začasni odvetnik Aleksandar Aleksić je potrdil tudi, da je Mladića pred letom zadela kap, zaradi česar ne more uporabljati ene roke. Po besedah odvetnika je njegov klient duševno zdrav in priseben.

Aleksić je povedal, da je Mladić v sobi, ki ima izhod na manjše dvorišče, kjer se lahko sprehodi. Iz bolnišnice naj bi že poklical domače, jutri pa naj bi ga preselili nazaj v zapor. "Jutri bom zaprosil za dodatne zdravniške teste," je dodal Aleksić, ki še vedno ni prejel zdravstvenega kartona iz Beograda.

Pred sodnike v črni obleki
Odvetnik Miloš Šaljić je potrdil, da se haaški obtoženec Ratko Mladić jutri dopoldne, ko ga čaka prvo zaslišanje pred sodnim svetom, ne bo izrekel o svoji krivdi. Tako bo izkoristil 30-dnevni rok, ko ga bodo o krivdi znova povprašali. Šaljić dodaja, da je odlog nujno potreben za natančno preučitev obtožnice.

Zadnje dni izjemno zgovoren odvetnik je medijem razkril, da se je nekdanji general iz pripora že dvakrat javil svoji družini. "Rekel jim je, da se trenutno počuti dobro," pove Šaljić. Na prvem zaslišanju bo Mladić oblečen v črno obleko.

Predsedujoči sodnik v procesu bo Nemec Christopher Flügge, Mladiću pa bosta sodila še Alphons Orie iz Nizozemske in Južnoafričan Bakone Justice Moloto.

Mladiću dodelili začasnega odvetnika
Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je že včeraj sporočilo, da se bo Mladić pred sodiščem prvič pojavil v petek ob 10. uri. V odločitvi, ki jo je podpisal namestnik tajnika haaškega sodišča Ken Roberts, so zapisali, da ga bo začasno zastopal srbski odvetnik Aleksander Aleksić. Šaljić ob tem poudarja, da bo Aleksić Mladića zastopal v petek in v drugih primerih, dokler ne bo imenovan njegov stalni odvetnik.

Začasnega odvetnika je sodišče Mladiću dodelilo, ker se nekdanji general še ni izrekel, kdo ga bo zastopal pred sodiščem oziroma kako namerava pripraviti svojo obrambo. Aleksić bo Mladića obiskal v priporu, razpravljala pa naj bi o obtožnici in o strategiji obrambe, sicer pa obstaja možnost, da se bo Mladić zagovarjal sam, kar so v preteklosti že storili nekateri haaški obtoženci, med njimi tudi Slobodan Milošević.

Operiran in prejemal kemoterapijo

Šaljić je medtem srbskim medijem sporočil, da ima Mladić limfom in da verjetno ne bo mogel prestati sojenja pred haaškim sodiščem. Šaljić je v beograjskem časniku Press objavil celo zdravniško diagnozo iz leta 2009, iz katere je razvidno, da je bil nekdanji srbski poveljnik med 20. aprilom in 18. julijem operiran in da je prejemal kemoterapijo.

Namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je trditve zavrnil in dejal, da je objavljena diagnoza ponaredek in da je domnevna bolezen le del Mladićeve obrambne strategije. Sicer pa bodo Mladića v priporu v Scheveningnu natančno pregledali in ga v primeru, da je bolan, tudi primerno oskrbeli.

Mladić znova presenetil z izjavami
"Srbija se moti, če misli, da bo v Evropi pred mano. Jaz bom tam čez dan ali dva, Srbija pa, kdo ve? Ko ujame Hadžića in prizna Kosovo, pa še takrat morda ne. Mislite, da bi me našli, če ne bi hotel biti najden?" To naj bi pred nekaj dnevi, preden so ga premestili v Haag, povedal Mladić.

Ob prihodu v Haag je po pisanju srbskih časopisov nosil svojo uniformo in od vseh zahteval, da ga naslavljajo z general. Na glavi naj bi imel celo generalsko kapo, obleka pa naj bi mu bila nekaj številk prevelika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.