Svet
2385 ogledov

V bolnišnici so ji juho postregli kar v jogurtovem lončku

Hrana v KBC Osijek
1/3
24sata/bralec
Pacientka v šoku: V KBC Osijek so mi postregli juho v jogurtovem lončku!

Pacienti Kliničnega bolnišničnega centra Osijek (KBC) na oddelku za gastroenterologijo so v ponedeljek prejeli juho kar v jogurtovem lončku ali v plastenki, poroča 24sata. Kot jim je sporočila bralka, ta praksa traja že nekaj let: "To je grozno, če ne bi bilo žalostno, bi bilo smešno. Juho postrežejo v lončku in plastenki, kot bi bili živali. Veliko ljudi je nezadovoljnih s postrežbo in hrano. Ljudje so mi pošiljali fotografije iz drugih bolnišnic, kjer je bilo vse lepo postreženo, človeka vredno. Upam, da bodo po tej objavi kakšne spremembe. Navsezadnje vsi plačujemo javno zdravstvo," je ogorčena bralka, katere identiteta je znana uredništvu 24sata.

V KBC Osijek so zdrs priznali. Navajajo, da je postrežba hrane na fotografiji "izven običajnih in odobrenih smernic."

Hrana v KBC Osijek | Avtor: 24sata/bralec 24sata/bralec
"Glede na navedeno se hrana v posamezne enote sicer razdeljuje v termo posodah ali servirana na krožnikih, ki so pokriti s termo pokrovi. Juhe dostavljamo v termo posodah iz nerjavečega jekla."

Postrežba hrane izven običajnih in odobrenih navodil KBC Osijek je bila objavljena na družbenih omrežjih in sprejeti so bili ustrezni ukrepi, da se omenjena situacija ne bi ponovila, so sporočili za 24sata.

"To ni primerno, ni higienično in ne dosega niti najnižjega standarda"

Dr. Jasna Karačić iz Hrvaškega društva za promocijo pacientovih pravic je seznanjena s celotno situacijo in je prejela že več pritožb na delo KBC Osijek. Poudarja pa, da je prvič prejela pritožbe, da hrano bolnikom delijo v plastenkah in jogurtovih lončkih, in dodaja, da takšnega primera na Hrvaškem še niso zabeležili. "Te improvizirane posode nikakor niso primerne za KBC, niti za katero drugo institucijo. To ni primerno, ni higienično in ne dosega niti najnižjega standarda, ki bi moral veljati v kateri koli zdravstveni ustanovi. Tu pa govorimo o kliničnem centru. To se ne more zgoditi kar tako, ker obstajajo standardi strežbe hrane, ki so primerni za bolnišnico," je pojasnila.

Poudarila je, da bo od KBC Osijek zahtevala izjavo o celotnem primeru. "Takšna postrežba je žalitev za človeško dostojanstvo in neprimerno je, da tako postrežejo nekoga, ki za zdravstvo nameni 16 odstotkov in pol svoje plače. Nekdo bi moral za to odgovarjati," je poudarila Karačićeva.

V bolnišnici trdijo, da vsi procesi v zvezi s hrano potekajo po sistemu HACCP, ki vključuje celo vrsto preventivnih postopkov z namenom zagotavljanja varne hrane. Na vprašanje, ali je to higiensko pravilno in ali žali pacientovo dostojanstvo, novinarjem v KBC Osijek niso odgovorili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.