Svet
11 ogledov

V bolnišnico ne smejo brez spremstva

Muslimanke EPA
Če se odpravijo na pregled k zdravniku, jih morajo spremljati moški sorodniki.

Tako imenovana Komisija za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh je tudi uradno prepovedala ženskam v arabskem svetu, da brez spremljevalca pridejo v zdravstveno ustanovo.

Odlok prihaja le malo za tem, ko se je ženskam že prepovedalo, da same obiščejo zdravnika. "Islamski zakoni ne dovoljujejo ženskam, da zdravnike obiskujejo brez moških spremljevalcev," je povedal član Sveta učenikov, ki so izdali odlok. "Ženskam je prepovedano razkazovati dele telesa moškim zdravnikom, še posebej med rojevanjem," je povedal in dodal, da to ne velja za nudenje nujne medicinske pomoči.

"Ne bomo odvisne od moških" 

Številne ženske novemu odloku nasprotujejo. Pravijo, da njihovi sorodniki nimajo časa, da bi jih vedno spremljali pri obisku zdravnika. "To bo za nas hudo breme. Številne moških sorodnikov sploh nimajo. Tiste, ki jih imamo, pa ne moremo biti vedno odvisne od njih, saj imajo svoje obveznosti, pa tudi odsotni so," je povedala ena izmed žensk. "Ali to pomeni, da moram počakati na spremljevalca, da grem lahko k zdravniku? To so resne stvari. Iti k zdravniku ni neki luksuz, kot je denimo iti k frizerju."

Mešano o odloku 

Zdravnik moškega spola lahko pregleda žensko le, če ni na voljo nobene zdravnice, spremljati pa jo mora moški, je povedal lastnik zasebne bolnišnice, ki je dodal, da ženske tudi že zdaj tako ali tako hodijo k njim s spremstvom, zato nimajo težav z novim odlokom.

Nasprotno pa lastnik lokalne zasebne klinike zatrjujejo, da bodo imeli zaradi odloka velike težave. "Naša klinika je podobna lepotnemu centru, kamor ženske pridejo na nego obraza ali na različne tretmaje za kožo. Prepričan sem, da je nemogoče, da jih spremljajo moški, prav tako pa bo številnim zaradi tega neprijetno," pravi dermatolog na zasebni kliniki. "Od naših pacientk ne bomo zahtevali, naj imajo spremstvo, dokler ne dobimo uradnega odloka z ministrstva," dodaja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.