Svet
40 ogledov

V bolnišnico vdrli, oblečeni v zdravnike

Napad na bolnišnico v Kabulu EPA
Napadalci so v afganistanski prestolnici Kabul vdrli v največjo vojaško bolnišnico.

Spopadi v bolnišnici so se končali po sedmih urah, ko so afganistanske sile ubile vse štiri napadalce. Po najnovejših podatkih oblasti je bilo ubitih 30 ljudi, več kot 60 jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država (IS).

Eden se je razstrelil

V bolnišnico so vdrli štirje moški, oblečeni v bele halje. Po prvi eksploziji je v bolnišnici zavladal kaos, napadalci pa so začeli streljati naokoli. Medtem ko so v bolnišnico skušale vdreti afganistanske posebne enote, je bilo slišati še dve eksploziji.

Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva je pojasnil, da se je napad začel okoli 9. ure po lokalnem času (4.30 po srednjeevropskem času). Vsi štirje napadalci so nosili bele halje, eden od njih se je razstrelil pri vhodu, ostali trije pa so vdrli v prostore in se zabarikadirali v drugem in tretjem nadstropju.

Napad na bolnišnico v Kabulu | Avtor: EPA EPA

Potem ko so bili številni bolniki in zaposleni več ur ujeti v bolnišnici in so klicali na pomoč tudi z objavami na družbenih omrežjih, so iz bolnišnice evakuirali bolnike in osebje. "Napadalci so v bolnišnici. Molite za nas," je pred evakuacijo na družbenem omrežju Facebook zapisal eden od članov bolnišničnega osebja.

Spopadi so trajali sedem ur

Spopadi v bolnišnici so se končali po sedmih urah, ko so afganistanske sile ubile vse štiri napadalce.

Po najnovejših podatkih afganistanskega ministrstva za obrambo je bilo v spopadih poleg napadalcev ubitih še 30 ljudi, več kot 60 jih je bilo ranjenih. "Vse žrtve so bolniki, obiskovalci in bolnišnično osebje," je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Davlat Vaziri. Pred tem so oblasti govorile o štirih mrtvih poleg napadalcev.

IS prevzela odgovornost za napad

Afganistansko obrambno ministrstvo je sprva sporočilo, da so za napad odgovorni talibani, ki pa so odgovornost zanikali. Kasneje pa je tiskovna agencija IS Amak v enem stavku sporočila, da so bolnišnico napadli džihadisti skrajne sunitske skupine. Zatem je Amak poročal še, da so džihadisti v bolnišnici ubili najmanj sto ljudi.

Napad na bolnišnico v Kabulu | Avtor: EPA EPA

Bolnišnica Sardar Daud Čan je ena od največjih v Kabulu, ima okoli 400 postelj in se nahaja v bližini diplomatske četrti v afganistanski prestolnici.

Današnji napad na bolnišnico je že četrti večji napad v Kabulu od začetka leta. Januarja je v napadu talibanov na afganistanski parlament umrlo 37 ljudi, sto jih je bilo ranjenih. Februarja je bilo v napadu IS na sodišče ubitih najmanj 22 ljudi, še najmanj 41 jih je bilo ranjenih, napad talibanov na policijsko postajo in prostore obveščevalne službe 1. marca pa je zahteval 23 smrtnih žrtev in 107 ranjenih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ac-dc 19:53 08.marec 2017.

    Gamad najslabše sorte, ki se sklicuje na Boga. Namesto devic jih bo tam čakal najdaljši tič.

  • Gandolf 19:49 08.marec 2017.

    Islamski dohtarji na delu.