Svet
48 ogledov

V Bosni do 20 centimetrov snega

Bosno in Hercegovino je tudi zajelo močno sneženje. Žurnal24 main
Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Na Balkanu je ponekod zapadlo do 20 centimetrov snega. Prebivalce skrbi, kakšna bo sadna letina.

Bosno in Hercegovino so zajele snežne padavine. Po podatkih tamkajšnjega hidrometeorološkega zavoda naj bi se sneg obdržal vse do petka. Cestne službe so že od poznih večernih ur na delu, saj so se pojavile težave v prometu. Količina padavin, ki so jo napovedovali vremenoslovci, je bila namreč manjša od dejanske. Na terenu so tudi delavci, ki ročno odstranjujejo sneg z mostov, stopnišč in con za pešce. 

Podobno vreme naj bi se nadaljevalo tudi v četrtek in petek. Temperature se bodo v prihodnjih dneh zjutraj spustile pod ničlo. 

Sneg je vznejevoljil številne pridelovalce sadja. Bojijo se mraza, ki prihaja, saj bi ta lahko uničil vse sadje, škoda pa bi šla v višave. Moker in težak sneg je na območju Srebrenice veliko škode povzročil predvsem v nasadih malin, piše Dnevni Avaz. 

Moker sneg pa ni povzročil težav samo sadjarjem, ampak je zaradi njega na posameznih območjih prišlo do izpada električne energije. Brez elektrike je tako celotna občina Zavidovići. 

 

Težave tudi na Hrvaškem

Sneg je zapadel tudi na Hrvaškem. Zasnežilo je področje Zabiokovlja, Gorski kotar in Liko. Hrvaški avtoklub je voznikom na območju Gorskega kotarja in Like svetoval, naj se ne odpravljajo na pot brez zimske opreme, poročajo tamkajšnji mediji.

Za ves promet sta zaprti cesti Maslenica – Zaton Obrovački in Dobroselo – Mazin – Bruvno. Za tovornjake je zaprta avtocesta med Svetim Rokom in Posedarji, med Kikovicami in Belnicami ter most na otok Pag.

Na Češkem in Slovaškem do 30 centimetrov

Sneg je znova pobelil tudi Češko in Slovaško in povzročil nemalo težav v prometu. Na Slovaškem svarijo tudi pred možnostjo snežnih plazov om poledice na cestah. Na Češkem je zaradi snega s cest zdrsnilo več tovornjakov, zaradi česar so za danes predvsem na cestah na višje ležečih območjih preventivno zaprli tovorni promet

Podobno je tudi v gorskih predelih Avstrije, zlasti na Tirolskem. Nevarnost snežnih plazov zaradi novozapadlega snega je zlasti nad nadmorsko višino 2000 metrov kritična. V Alpah na območju Arlberga je sicer samo v nocojšnji noči zapadlo med 30 do 50 centimetrov snega, v zadnjih treh dneh pa skupaj do enega metra.

O vremenskih težavah poročajo tudi iz Madžarske. Na madžarski najvišji gori Kekes (1014 metrov nadmorske višine) so namerili okoli deset centimetrov snega, a večje težave povzroča močan veter. Vreme je močno upočasnilo promet v madžarskih mestih in tudi železniški promet, ki beleži zamude. Policija pa je zaradi slabih vremenskih razmer prekinila celo 24-urno evropsko akcijo merjenja hitrosti na cestah, poroča madžarska tiskovna agencija.

 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.